Βρετανία: Αυξάνεται συνεχώς η παράνομη εργασία

0

Δραματική αύξηση παρουσιάζει στη Βρετανία ο αριθμός διώξεων εις βάρος εργοδοτών που απασχολούν παράνομους μετανάστες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού BBC.

Δύο μήνες μετά την αλλαγή της νομοθεσίας το Φεβρουάριο, οι βρετανικές αρχές εντόπισαν 137 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούσαν μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής και εργασίας.

Ο αριθμός των διώξεων δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με το 2007 και είναι δύο φορές μεγαλύτερος από το συνολικό αριθμό των διώξεων την περασμένη δεκαετία.

Οι εργοδότες αντιμετωπίζουν έως και 12.000 ευρώ πρόστιμο για κάθε παράνομο μετανάστη που απασχολούν.

Τους τελευταίους δύο μήνες επεβλήθησαν πρόστιμα 637.445 ευρώ ενώ οι εργοδότες, οι οποίοι συνεχίζουν να προσλαμβάνουν παράνομους μετανάστες, κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης.

«Υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι εργοδότες, οι οποίοι προσπαθούν να πλήξουν τους ανταγωνιστές τους και να κατεβάσουν το μέσο όρο των απολαβών στη Βρετανία απασχολώντας παράνομους μετανάστες. Γι’ αυτό και καταλήξαμε σε αυτή τη νέα μέθοδο, η οποία μας επιτρέπει να λαμβάνουμε μέτρα γρήγορα και επί τόπου. Είναι φανερό ότι το νέο καθεστώς, το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη μεταρρύθμιση της συνοριακής μας πολιτικής, αποδίδει καρπούς», τόνισε στο BBC ο υπουργός για θέματα Μετανάστευσης της Βρετανίας, Λίαμ Μπερν.