Βρετανία: Διακρίσεις κατά των μειονοτήτων σε αστυνομικούς ελέγχους

0

Ιδιαίτερη ανησυχία όμως, προκαλεί το σημείο του πορίσματος  όπου τονίζεται ότι αντικείμενο των ερευνών είναι ως επί το πλείστον μέλη μειονοτήτων –π.χ. αφρικανικής ή λατινικής καταγωγής– και όχι λευκοί.

Οι εν λόγω έρευνες επιτρέπονται βάσει του άρθρου 60 (section 60) του κανονισμού λειτουργίας της αστυνομίας. Πρακτικά, δίνεται το δικαίωμα στους αστυνομικούς να σταματούν περαστικούς χωρίς συγκεκριμένο λόγο και ανεξαρτήτως αν εγείρουν υποψίες για αξιόποινη πράξη. Η εντατικοποίηση των ερευνών “stop and search” είχε θεωρηθεί ένας παράγοντας όξυνσης της κοινωνικοπολιτικής έντασης στις ταραχές του Αυγούστου σε διάφορα αστικά κέντρα της χώρας.

Η έκθεση ανέλυσε στατιστικά στοιχεία από επίσημες κυβερνητικές πηγές, συνάγοντας ότι το 2011 ήταν κατά 29.7 τοις εκατό πιθανότερο η αστυνομία να σταματήσει μαύρο πολίτη στο δρόμο για έλεγχο στοιχείων, παρά λευκό. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 26.6 τοις εκατό. Ανησυχητικό είναι επίσης ότι τις περισσότερες φορές οι έρευνες αυτές δεν καταλήγουν σε συλλήψεις για κατοχή επικίνδυνων όπλων ή ουσιών, καθώς λιγότερο από 0.5 τοις εκατό των περαστικών που σταματά η αστυνομία φέρουν όντως όπλα.

«Η κοινωνία πάνω από όλα χρειάζεται αστυνομία δίκαιη και υπόλογη για τις πράξεις της. Οι έρευνες που δεν στηρίζονται σε βάσιμες υποψίες για συγκεκριμένο άτομο, πρέπει να γίνονται σπάνια ή καθόλου. Το ίδιο το άρθρο 60 πρέπει να επανεξεταστεί, κι αν η ύπαρξή του κριθεί απαραίτητη, ας τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις, όπως δικαστική άδεια πριν την κινητοποίηση των ερευνών σε ορισμένη περιοχή», ανέφερε ο καθηγητής εγκληματολογίας του LSE, Dr. Michael Shinner.

Η συμβατότητα των αστυνομικών ερευνών του άρθρου 60 με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναμένεται μάλιστα να κριθεί σύντομα από το ΕΔΔΑ με αφορμή υπόθεση 37χρονης μαύρης Αγγλίδας, την οποία η αστυνομία στοχοποίησε μόνο και μόνο λόγω του χρώματός της. Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει ενώπιον των δικαστών τη νομιμότητα του άρθρου 60, το οποίο αποτελεί εφαλτήριο δυσμενών διακρίσεων και υπονομεύει την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ατόμων.
 

Σχόλια