Βρετανία: Δικαστήρια που θα δίνουν άδεια για ευθανασία ζητά να δημιουργηθούν ο συγγραφέας Τέρι Πράτσετ

0

Νέος γύρος συζητήσεων για την ευθανασία έχει ανοίξει στη Βρετανία, μετά την πρόταση του συγγραφέα Σερ Τέρι Πράτσετ, ο οποίος πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, να συσταθούν δικαστήρια που θα έχουν την αρμοδιότητα να επιτρέπουν σε πάσχοντες από ανίατες ασθένειες να θέσουν τέλος στη ζωή τους με τη βοήθεια κάποιου δικού τους ανθρώπου.
«Εάν ήξερα ότι μπορώ να πεθάνω όποτε θέλω, τότε η κάθε ημέρα που ζω θα άξιζε όσο ένα εκατομμύριο βιβλία. Εάν ήξερα ότι μπορώ να πεθάνω, θα ζούσα. Είναι δική μου η ζωή, δικός μου ο θάνατος, δική μου η επιλογή», ανέφερε ο συγγραφέας σε ομιλία του στο Βασιλικό Ιατρικό Κολέγιο με τίτλο «Σφίγγοντας το χέρι στον θάνατο». Και πρόσθεσε: «Φυσικά και δεν περιμένω να είναι όλοι οι γιατροί έτοιμοι να βοηθήσουν κάποιον να πεθάνει… Αλλά μου φαίνεται λογικό να στηριζόμαστε στην ιατρική επιστήμη, που εδώ και αιώνες μάς βοηθά να ζούμε καλύτερα και περισσότερο, να μας βοηθήσει να πεθάνουμε σπίτι μας εν ειρήνη και περιστοιχισμένοι από τους δικούς μας ανθρώπους, χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε μία μακρά παραμονή στην αίθουσα αναμονής του Θεού».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Daily Telegraph, το 75% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της θέσπισης νέου νόμου που θα επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.
Πάντως, μολονότι ο νόμος που απαγορεύει και τιμωρεί την υποβοηθούμενη αυτοκτονία δεν έχει τροποποιηθεί, η βρετανική Δικαιοσύνη δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι παιδιά που βοηθούν τους γονείς τους να βάλουν τέλος στη ζωή τους πιθανότατα δεν θα διώκονται, εφόσον η πράξη τους οφειλόταν στη συμπόνια που ένιωθαν και με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι ο ασθενής είχε εκφράσει την επιθυμία του αυτή πέραν πάσης αμφιβολίας. Αφορμή για αυτή την τοποθέτηση ήταν η περίπτωση της Ντέπι Πάρντι, μιας Βρετανίδας που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας και επιθυμούσε να μεταβεί στην Ελβετία για ευθανασία συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, αλλά φοβόταν μήπως ο άνδρας της βρεθεί στο εδώλιο.

Σχόλια