Βρετανία: Δυνατότητα βέτο σε οποιαδήποτε ευρωπαική νομοθεσία, ζητούν 95 βουλευτές

0

Να δοθεί το δικαίωμα στη Βουλή των Κοινοτήτων να ασκεί βέτο σε οποιαδήποτε ευρωπαική νομοθεσία, υπάρχουσα ή μελλοντική, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Ντέηβιντ Κάμερον, 95 Συντηρητικοί βουλευτές, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Sunday Telegraph.

Σήμερα το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο στους ευρωπαϊκούς νόμους. Αλλά και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στην ευρωπαική νομοθεσία παρά μόνον σε πολύ ευαίσθητα ζητήματα, όπως αυτά της άμυνας και του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ωστόσο, λίγο μετά την εκλογή του, ο Κάμερον είχε θέσει σε ισχύ «μια νομοθετική δικλείδα ασφαλείας», καθιστώντας υποχρεωτική την προσφυγή σε δημοψήφισμα σε οποιαδήποτε μελλοντική πρόθεση εγκατάλειψης προνομίων προς όφελος των Βρυξελλών.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι «θα εξετάσει με προσοχή την ιδέα αυτή. Όμως χρειάζεται να μάθουμε τι θα σήμαινε αυτό σε πρακτικό επίπεδο».

Ο ευρωσκεπτικισμός στη Βρετανία διέρχεται έντονη περίοδο με αφορμή διαφωνίες που αφορούσαν σε θέματα μετανάστευσης και δημιούργησαν εντάσεις μεταξύ βρετανών και Κομισιόν.