Βρετανία: Εφετείο κατά της έκδοσης του Αμπού Κατάντα στην Ιορδανία

0

Βρετανικό δικαστήριο εισηγήθηκε να διακοπεί η διαδικασία έκδοσης του ακραίου ισλαμιστή, Αμπού Κατάντα στην Ιορδανία με το αιτιολογικό ότι τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν, πιθανόν μετά από βασανιστήρια στη χώρα του, μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον του.
Ο Αμπού Κατάντα ή Ομάρ Αμπού Ομάρ, κατηγορείται ότι έχει σχέσεις με το δίκτυο Αλ Κάιντα και άλλες ομάδες ενώ είναι φυλακισμένος από το 2002. Κατηγορείται για συγκέντρωση χρημάτων για εξτρεμιστικές δραστηριότητες και προσφορά «πνευματικών οδηγιών και θρησκευτικής νομιμοποίησης για εξτρεμιστικές δραστηριότητες».
Το 2002, Ισπανός δικαστής τον είχε αποκαλέσει «πρεσβευτή του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Ευρώπη».
Ο ίδιος αρνείται το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και τονίζει ότι δεν θα τύχει δίκαιης μεταχείρισης στη χώρα του. Στην Ιορδανία κατηγορείται για συμμετοχή σε δύο βομβιστικές επιθέσεις το 1998.
Το Εφετείο έλαβε ανάλογη απόφαση και για άλλους δύο Λίβυους υπόπτους για τρομοκρατικές δραστηριότητες.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει κινήσει τις διαδικασίες έκδοσης για πολλούς αλλοδαπούς κρατούμενους για τρομοκρατία.
Μετά την τελευταία εξέλιξη, ο υπουργός Εσωτερικών Τόνι ΜακΝάλτι δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά στην έκδοση του Κατάντα το συντομότερο δυνατό αφού έχει την διαβεβαίωση ότι ο Κατάντα δεν θα υποστεί βασανιστήρια. Παρόμοια μνημόνια κατανόησης έχει συνάψει η Βρετανία και με άλλες χώρες στις οποίες θα εκδώσει κρατούμενους.

Σχόλια