Βρετανία: Έλεγχος σε φοροαπαλλαγή του Δουκάτου της Κορνουάλης

0

Επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου αιτήθηκε τη διενέργεια έρευνας για τους φόρους που κατέβαλε ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, για τις εκτάσεις που διαθέτει στην Κορνουάλη, κάνοντας λόγο για μια πιθανή «άδικη» φοροαπαλλαγή.

Το Δουκάτο της Κορνουάλης ξεπερνά σε έκταση τα 530.000 στρέμματα και το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του εκτιμάται στα 763 εκατομμύρια λίρες (περίπου 907 εκατομμύρια ευρώ). Το Δουκάτο ιδρύθηκε το 1337 για να διασφαλίζει ένα εισόδημα στον πρωτότοκο γιο και διάδοχο του μονάρχη, θέση που σήμερα κατέχει ο 64χρονος πρίγκιπας Κάρολος.

Ως δημόσιος «βασιλικός» οργανισμός, απαλλάσσεται από το φόρο υπεραξίας και τον φόρο των εταιρειών. Ωστόσο, ο πρίγκιπας οφείλει να πληρώνει φόρο για τα έσοδα που προέρχονται από τις συγκεκριμένες εκτάσεις του.

Η Επιτροπή Δημοσιονομικών του Κοινοβουλίου, σε έκθεσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, ζήτησε μεγαλύτερη διαφάνεια στο φορολογικό καθεστώς του Δουκάτου και κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να ερευνήσει σε βάθος το θέμα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Μάργκαρετ Χοτζ δήλωσε μεταξύ άλλων πως «Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε το Δουκάτο, ένας ιστορικός θεσμός, να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα». “Οι φοροαπαλλαγές ενδέχεται να του χαρίζουν ένα άδικο πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές του”, πρόσθεσε.

Ο αντίλογος προερχόμενος από εκπρόσωπο του Δουκάτου αποτελεί το γεγονός ότι το Δουκάτο «δεν είναι εταιρεία» και επομένως δεν υπόκειται σε εταιρικό φόρο.

Σχόλια