Βρετανία: Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί πιέζοντας για κάμερες στα δικαστήρια

0

Κοινή επιστολή έστειλαν τα μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα BBC, ITN και Sky στη βρετανική κυβέρνηση, ζητώντας από τον Κάμερον και άλλους πολιτικούς αρχηγούς να κινήσουν τις διαδικασίες για άρση της νομοθετικής απαγόρευσης τηλεοπτικής κάλυψης των δικών. Οι εν λόγω σταθμοί πιέζουν εδώ και αρκετά χρόνια προς την κατεύθυνση άρσης της απαγόρευσης.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιχειρηματολόγησαν ότι το άνοιγμα των δικαστικών διαδικασιών στον τηλεοπτικό φακό είναι γεγονός στις περισσότερες χώρες και μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει και για τη Βρετανία. «Η δυνατότητα να μπορείς να παρακολουθείς την απονομή της δικαιοσύνης τη στιγμή που συμβαίνει είναι θεμελιώδης ελευθερία. Η τηλεόραση θα καταστήσει τη δίκη ανοιχτή και διαφανή σε όλους. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στο τι θα προβάλλεται και ότι ο προεδρεύων δικαστής θα μπορεί να ελέγχει πλήρως τι συμβαίνει στην αίθουσα. Κατανοούμε τις ενστάσεις για το ρόλο της τηλεόρασης, ειδικά σε αμφιλεγόμενες δικαστικές διαδικασίες. Πιστεύουμε , όμως, ότι ο αντίκτυπος μόνο θετικός μπορεί να είναι. Τα δύο χρόνια επιτρεπτής κάλυψης των δικών στο Ανώτατο Δικαστήριο έχουν δείξει ότι η τηλεοπτική κάλυψη δεν επηρέασε στο ελάχιστο τις διαδικασίες. Αντίθετα, επέτρεψε στο κοινό να δει καλύτερα τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης. Όποιος είναι υπέρ της διαφάνειας, θα έπρεπε να στηρίξει την προσπάθεια αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας», ανέφερε το κείμενο της επιστολής.

Η κατάσταση στη Βρετανία σταδιακά στρέφεται προς την κατεύθυνση άρσης της απαγόρευσης. Τον Σεπτέμβρη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δηλώσει επισήμως ότι σκοπεύει να προτείνει την υπό όρους και μερική τηλεοπτική κάλυψη των δικών. Εν τοις πράγμασι οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις δίκες ήδη χρησιμοποιούν ελεύθερα εντός της αίθουσας ίντερνετ για να ανεβάζουν πληροφορίες για τη δίκη, καθώς σπάνια πλέον ζητούν άδεια για να αναρτήσουν tweets, να στείλουν μηνύματα ή emails.

Σχόλια