Βρετανία: Κανονισμός θα απαγορεύει τη μαντίλα στα βρετανικά σχολεία

0

Νέο κανονισμό αναμένεται να εκδώσει σύντομα το Υπουργείο Παιδείας στην Μ. Βρετανία, σύμφωνα με τον οποίο οι διευθύνσεις των σχολείων στη Βρετανία θα έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν σε μουσουλμάνες μαθήτριες να φορούν την παραδοσιακή μαντίλα που καλύπτει όλο το πρόσωπο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του κανονισμού, η απόφαση απαγόρευσης θα μπορεί να επικαλείται λόγους ασφαλείας ή εμποδίων στην επικοινωνία και μάθηση, δεδομένου ότι η οπτική επαφή μεταξύ μαθητών και δασκάλων είναι πιο σημαντική σε ένα χώρο όπως το σχολείο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σαφώς θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια ο κάθε μαθητής να μπορεί να φορά τα ρούχα που υπαγορεύει η θρησκεία του .

Η συζήτηση για τη θέσπιση ενός νέου κανονισμού άρχισε τον περασμένο μήνα, όταν μια 12χρονη μαθήτρια αρνήθηκε να βγάλει τη λεγόμενη νικάμπ, το μαύρο μουσουλμανικό βέλο, όπως της είχε ζητήσει το σχολείο της στην επαρχία του Μπάκιγχμασιρ.

Η οικογένεια της μαθήτριας κατέθεσε μάλιστα αγωγή στο Ανώτερο Δικαστήριο ζητώντας να ανατραπεί η απόφαση του σχολείου, αίτημα που τελικά απορρίφθηκε.