Βρετανία: Κυβερνητικό σχέδιο περικοπών στην παροχή δωρεάν νομικών υπηρεσιών

0

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, η δωρεάν παροχή νομικών υπηρεσιών θα καταργηθεί για εργατικές διαφορές και διαφορές από ακίνητα, ενώ υπό προϋποθέσεις θα δίνεται σε διαφορές οικογενειακού δικαίου και ρύθμισης χρεών.

Αντίθετοι με την κίνηση αυτοί είναι οι δικηγόροι του Συνδέσμοι Δημοσίων Συνηγόρων (Legal Aid Lawyers-LAL). «Είναι πολύ σημαντικό να μην γίνουν οι σχεδιαζόμενες περικοπές στη δωρεάν νομική βοήθεια. Σε μια τέτοια περίπτωση θα περιοριστεί σημαντικά η πρόσβαση στη δικαιοσύνη για το πιο ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού, τη στιγμή ακριβώς που την έχει περισσότερο ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά μέλος του διοικητικού συμβουλίου της LAL.

Ο Σύνδεσμος, μάλιστα, διεξήγαγε έρευνα για να εξακριβωθεί η οπτική της κοινής γνώμης στις πιθανολογούμενες αλλαγές. Το 88 τοις εκατό των Λονδρέζων φαίνεται αντίθετο με την περικοπή των δωρεάν υπηρεσιών νομικής βοήθειας, θεωρώντας είτε ότι δεν πρέπει να γίνουν καθόλου περικοπές, είτε ότι η υπηρεσία πρέπει να παραμείνει δωρεάν μόνο για τους φτωχούς. «Στο Λονδίνο οι δωρεάν υπηρεσίες νομικής βοήθειας είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, και όχι μόνο μεταξύ των φτωχών. Σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο, δέκα τοις εκατό παραπάνω Λονδρέζοι πιστεύουν ότι αυτές θα έπρεπε να είναι δωρεάν για όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Οι υπηρεσίες αυτές δεν χρησιμοποιούνται μόνον από τους φτωχούς. Συχνότερα πρόκειται για άτομα μεσαίας τάξης που ζητούν συμβουλές», σημειώνεται στην έρευνα.

Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλονται κατά των περικοπών είναι ότι δεν θα εξοικονομηθούν κατ’ ουσία χρήματα, απλώς θα μεταφερθεί το κόστος σε άλλες υπηρεσίες του κράτους. Τον ισχυρισμό αυτό –που τεκμηρίωσε και έρευνα του King’s College στο Λονδίνο – αμφισβητεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αντικαταστήσει την υπηρεσία με δωρεάν νομική βοήθεια μέσω τηλεφώνου.

Σχόλια