Βρετανία : Με τηλεοπτική κάλυψη στο εξής οι ποινικές δίκες

0

Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει στην ομιλία του Ντειβιντ Κάμερον για την εγκληματικότητα, ενώ το Υπουργείο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη διαβουλεύσεις με τους δικαστικούς.

Προς αυτή την κατεύθυνση πίεζαν εδώ και χρόνια οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε δημόσιο διάλογο για το ίδιο θέμα στη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης των Εργατικών, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο παρών κυβερνητικός συνασπισμός επιδιώκει να άρει την απαγόρευση κάλυψης της ποινικής δίκης με το σκεπτικό της αυξημένης διαφάνειας της δικαστικής λειτουργίας, ώστε να οξυνθεί η αντίληψη και η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα τεκταινόμενα στα δικαστήρια και να γίνεται άμεσα η σύνδεση με τα σημαντικά γεγονότα της δημόσιας ζωής. Παρά τις επικρίσεις ότι η βούληση ψήφισης σχετικού νομοσχεδίου πυροδοτήθηκε από τις πρόσφατες ταραχές στις βρετανικές πόλεις, η αλήθεια είναι ότι ο Ντειβιντ Κάμερον ήταν εδώ και καιρό συνειδητοποιημένος για την εισαγωγή νέου νόμου.

Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου η απαγόρευση τηλεοπτικής κάλυψης αίρεται μόνον μερικώς, και με προϋποθέσεις. Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη σαφώς ποιά και πόσα δικαστήρια θα αφορά η νέα ρύθμιση, ενώ πιθανότερο είναι η τηλεοπτική κάλυψη να επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα της ακροαματικής διαδικασίας, ώστε να περιλαμβάνει την απαγγελία της κατηγορίας, την εκφώνηση της δικαστικής απόφασης, τις τελικές επισημάνσεις του ποινικού δικαστή και την επιμέτρηση της ποινής. Στη συζήτηση στο ακροατήριο είναι πιθανότερο να διατηρηθεί η απαγόρευση για λόγους προστασίας των μαρτύρων και την αποφυγή μετατροπής της ποινικής διαδικασίας σε δίκη δημοσίων θεαμάτων. Εναλλακτικά θα αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή η κάλυψη κάποιων διαδικαστικών μερών, ή θα επιβάλλεται η παρουσία σωματοφυλάκων για τους μάρτυρες κατηγορίας σε ευαίσθητες υποθέσεις.

Προς το παρόν στη Βρετανία τηλεοπτική κάλυψη επιτρέπεται μόνο στο Ανώτατο Δικαστήριο του Westminster από το Σεπτέμβρη του 2009. Επιτρέπεται όχι μόνο η μαγνητοσκόπηση αλλά και η ζωντανή αναμετάδοση ολόκληρης της διαδικασίας, γεγονός που επιτρέπει στο κοινό να παρακολουθεί αποφάσεις επί σημαντικών ζητημάτων χωρίς να παρίσταται στο ακροατήριο. Ομοίως, επιτρέπεται σε ορισμένα σκωτσέζικα ποινικά δικαστήρια η τηλεοπτική κάλυψη από το 1992 υπό αυστηρότατους, όμως, όρους.

Οι υπέρμαχοι του νέου νομοσχεδίου πληθαίνουν και σταχυολογούν παραδείγματα οικονομικών εγκλημάτων που θα μπορούσαν άνετα να αξιοποιηθούν τηλεοπτικά λόγω του ευρύτερου δημόσιου ενδιαφέροντος, παράδειγμα οι δίκες έξι Βρετανών βουλευτών για κατάχρηση δημόσιου χρήματος πριν δύο χρόνια. Όπως επισημαίνουν βουλευτές τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, είναι ανάγκη να γίνουν προσεκτικές και καλά μελετημένες κινήσεις, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της αυξημένης ανάγκης προστασίας των κατηγορουμένων, ενόρκων και μαρτύρων στις ποινικές δίκες και της ικανοποίησης του λαϊκού αισθήματος για πραγματικά «ανοιχτή» στο κοινό δικαστική διαδικασία.

 

Σχόλια