Βρετανία: Νέα μέτρα κατά της εγκληματικότητας

0

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, ανακοίνωσε μέτρα κατά των επιθέσεων με μαχαίρι, τα οποία απευθύνονται σε δεκάδες χιλιάδες «προβληματικές οικογένειες» όπου υπάρχουν έχουν νέα παιδιά με παραβατική συμπεριφορά.

Όπως υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, «πρέπει να κάνουμε σαφές σε όλους και ειδικά στους νέους ότι στη χώρα μας υπάρχουν όρια για την αποδεκτή συμπεριφορά και ότι είναι εντελώς απαράδεκτο να φέρεις μαχαίρι».

Πρόσθεσε ακόμη ο Γκόρντον Μπράουν ότι «αυτό που θέλω να δω είναι όποιος χρησιμοποιεί μαχαίρι να πηγαίνει στη φυλακή».

Σύμφωνα με τα μέτρα, θα δοθούν σεμινάρια για τους γονείς με παιδιά που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά ενώ προβλέπεται ακόμα και η έξωση κατά των οικογενειών με τις χειρότερες περιπτώσεις.

Ο Γκόρντον Μπράουν προέτρεψε επίσης τα τοπικά συμβούλια να επιβάλουν απαγορεύσεις στην νυχτερινή κυκλοφορία των εφήβων στις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα. Θα αυξηθούν ακόμη και οι δυνατότητες ελέγχων στο δρόμο από τους αστυνομικούς.

Η υπουργός Εσωτερικών Τζακί Σμιθ δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης για ότι υπαναχώρησε από την αρχική απόφαση που ήθελε οι δράστες των επιθέσεων μαχαίρι να επισκέπτονται τα θύματά τους στο νοσοκομείο. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τάσσεται υπέρ μέτρων σύμφωνα με τα οποία οι νέοι «θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους».

Οι αρχές θα θέσουν τα μέτρα σε εφαρμογή σε οκτώ περιοχές, μεταξύ τους το Λονδίνο και το Μάντσεστερ. Κατά την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η αντιμετώπιση του προβλήματος με το μαχαίρι έχει τεθεί σε προτεραιότητα μεγαλύτερη από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι επιθέσεις με μαχαίρι έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες στο Λονδίνο. Μόνο την περασμένη Πέμπτη μαχαιρώθηκαν θανάσιμα τέσσερις άνθρωποι.

Πάντως, όπως αναφέρει το BBC, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές τα βίαια εγκλήματα έχουν μειωθεί κατά 41% από το 1995 αλλά η χρήση μαχαιριού έχει παραμείνει σταθερή στο 8% του συνόλου των περιστατικών.

Σχόλια