Βρετανία: προαναγγέλλεται η άρνηση εισόδου, σε μη Ευρωπαίους, δράστες ανθρωπιστικών εγκλημάτων

0

Προσχέδιο των σχετικών διατάξεων περιλαμβάνεται στην Αναφορά Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Report) που θα δώσει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εντός της εβδομάδος.

Με τη νέα νομοθεσία ο αρμόδιος Υπουργός θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να αρνηθεί την είσοδο στη χώρα σε πολίτες χωρών, εκτός Ε.Ε., για τους οποίους υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι υπήρξαν στο παρελθόν ή συνεχίζουν να είναι δράστες πράξεων που προσβάλλουν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εμπνευστές των νέων ρυθμίσεων είναι ο Νικ Κλεγκ και υφυπουργοί του Υπουργείου Εξωτερικών. Το σκεπτικό τους ήταν να θεσμοθετηθεί μια αποτελεσματικότερη διαδικασία απαγόρευσης της εισόδου σε δράστες ανθρωπιστικών εγκλημάτων, καθώς με το ισχύον καθεστώς η τέλεση ανθρωπιστικού εγκλήματος δεν θεωρείται αυτοτελής λόγος για την επιβολή τέτοιας απαγόρευσης, αλλά εμπίπτει ενίοτε στις γενικότερες διατάξεις περί κινδύνου για την εθνική ασφάλεια.

«Αυτό που πρακτικά θα γίνει είναι ότι άνθρωποι με πλούτο ή εξουσία από διάφορες χώρες εκτός Ε.Ε., π.χ. από χώρες της Ασίας, της Αφρικής ή της Ανατολικής Ευρώπης, δεν θα μπορούν πλέον να εισέρχονται ανενόχλητοι στη Βρετανία, αν έχουν στο ενεργητικό τους εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, π.χ. εμπλέκονται σε δολοφονίες, βασανιστήρια κλπ., ανεξαρτήτως αν αυτά τα εγκλήματα έχουν λάβει χώρα στη Βρετανία ή αλλού», εξήγησε αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η νέα ρύθμιση στην πραγματικότητα φωτογραφίζει τους Ρώσους αξιωματούχους που ενεπλάκησαν στον θάνατο του Ρώσου δικηγόρου Sergei Magnitsky το 2009. Ο δικηγόρος εργαζόταν στην βρετανική επενδυτική εταιρεία Hermitage Capital και πέθανε στο κέντρο κράτησης, όπου ήταν προφυλακισμένος, κατόπιν κακοποίησης από Ρώσους αξιωματούχους.