Βρετανία: Ρεκόρ κράτησης χωρίς απαγγελία κατηγοριών

0

Η Βρετανία κατέχει τη μεγαλύτερη περίοδο κράτησης υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες χωρίς απαγγελία κατηγοριών, όπως διαπίστωσε σε έρευνά της η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Liberty.

Επί του παρόντος το όριο κράτησης χωρίς απαγγελία κατηγοριών στη Βρετανία είναι 28 ημέρες, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το διπλασιασμό του ορίου στις 56 ημέρες.

Η έρευνα της οργάνωσης Liberty διενεργήθηκε από δικηγόρους και ακαδημαϊκούς σε 15 κράτη. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η Αυστραλία, η οποία έχει παρεμφερής νομοθεσία με τη Βρετανία, έχει το δεύτερο μεγαλύτερο σε διάρκεια όριο κράτησης – 12 ημέρες.

Την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τόνι ΜακΝάλτι δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της επέκτασης του ορίου κράτησης, πιθανότατα στις 56 ημέρες.

Στη Γαλλία, οι ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες κρατούνται για έξι ημέρες πριν από την απαγγελία κατηγοριών. Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία οι φερόμενοι ως ύποπτοι πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον δικαστή εντός 48 ωρών. Ωστόσο, μπορούν να τελούν υπό κράτηση για όσο διάστημα διαρκεί η έρευνα.

Η οργάνωση Liberty καλεί τη Βρετανία να αναζητήσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους, όπως η χρήση αποδεικτικών στοιχείων από υποκλοπές τηλεφωνημάτων ή μηνυμάτων. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στην αστυνομία για τη διεξαγωγή της έρευνας είναι μια καλύτερη εναλλακτική από την επέκταση των ορίων κράτησης.

Η επικεφαλής της οργάνωσης Liberty, Σάμι Τσακραμπάρτι δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι θα υποστήριζε ακόμη την πρόταση μέτρου το οποίο θα επέτρεπε σε έναν ύποπτο να κατηγορηθεί για ένα ελαφρύτερο αδίκημα ενώ θα συνεχιζόταν η έρευνα για άλλα σχετικά αδικήματα.

Το 2005 η βρετανική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τόνι Μπλερ είχε επιχειρήσει χωρίς επιτυχία να επεκτείνει το όριο κράτησης χωρίς απαγγελία κατηγοριών στις 90 ημέρες.

Σχόλια