Βρετανία: Στη δικαιοσύνη η Διεθνής Αμνηστία και άλλες δέκα ΜΚΟ για τις παρακολουθήσεις

0

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες δέκα οργανώσεις για τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα, ξεκίνησαν έναν δικαστικό αγώνα κατά της χρήσης από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών προερχομένων από προγράμματα μαζικής παρακολούθησης, όπως είχε αποκαλύψει ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ανάμεσα στις οργανώσεις που προσφεύγουν είναι μεταξύ άλλων, η Liberty, η Διεθνής Αμνηστία, η Privacy International και επτά άλλες οργανώσεις που εδρεύουν στον Καναδά, στο Πακιστάν, στην Ουγγαρία και στην Αίγυπτο.

Οι προσφυγές στρέφονται κατά της νομιμότητας της παρακολούθησης των ιδιωτικών επικοινωνιών, όπως και την παραχώρησή τους στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη του προγράμματος μαζικής παρακολούθησης “Tempora”, την ύπαρξη του οποίου, αποκάλυψε ο πρώην συνεργάτης της NSA των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ήδη έχουν ξεκινήσει ακροαματικές διαδικασίες, ενώπιον του Investigatory Powers Tribunal, που χειρίζεται υποθέσεις που συνδέονται με τις Βρετανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών MI5 και MI6, όπως και την GCHQ, τη βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης που είναι αντίστοιχη της αμερικανικής NSA.

Στον απόηχο του σκανδάλου υποκλοπών που αποκάλυψε ο Σνόουντεν για την NSA, οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Βρετανίας σε μια ακροαματική διαδικασία ενώπιον του κοινοβουλίου, είχαν διαψεύσει την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παρακολούθησης των Βρετανών σε ευρεία κλίμακα.