Βρετανία: Στο σκαμνί τρεις πρώην βουλευτές για κατάχρηση δαπανών

0

Αντιμέτωποι με τη βρετανική δικαιοσύνη θα βρεθούν τρεις πρώην βουλευτές του Εργατικού Κόμματος της χώρας που κατηγορούνται για κατάχρηση των βουλευτικών δαπανών.
Πρόκειται για τους Ντέιβιντ Τσέιτορ, Έλιοτ Μόρλεϊ και Τζιμ Ντέβιν, οι οποίοι αφενός αρνούνται την κατηγορία, αφετέρου προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, υποστηρίζοντας ότι προστατεύονται από ένα παλαιότερο νόμο περί κοινοβουλευτικού προνομίου. Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά την ελευθερία της έκφρασης των βουλευτών, οι ίδιοι, ωστόσο, ισχυρίστηκαν, κάτι που δεν έγινε δεκτό, ότι καλύπτει και τα οικονομικά τους προνόμια.
Με την παραπομπή των τριών πρώην βουλευτών έρχεται η ώρα της κρίσης για τους υπαιτίους οικονομικού σκανδάλου με εμπλοκή αρκετών πολιτικών στη Βρετανία, που προκάλεσαν με τις σπατάλες τους τον λαό εν μέσω κρίσης.
Η διάταξη που επικαλέστηκαν ατυχώς ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου εντάσσεται στη Διακήρυξη Δικαιωμάτων του 1689, η οποία δηλώνει ότι «η ελευθερία της έκφρασης και συζητήσεις ή διαδικασίες στο κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να παραπέμπονται σε δίκη ή να αμφισβητούνται σε οποιοδήποτε μέρος ή δικαστήριο εκτός του κοινοβουλίου».
Μετά την απόρριψη της αίτησής τους, οι τρεις αναμένεται να δικαστούν ξεχωριστά, με την πρώτη δίκη να αρχίζει στις 22 Νοεμβρίου. Σε περίπτωση καταδίκης τους, ενδέχεται να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και επτά ετών.

Σχόλια