spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΒρετανία: Συμμόρφωση με αποφάσεις ΔΕΕ για το δικαίωμα παράτασης της άδειας των...

Βρετανία: Συμμόρφωση με αποφάσεις ΔΕΕ για το δικαίωμα παράτασης της άδειας των εργαζομένων

spot_img
spot_img

Αλλαγές στην εργατική της νομοθεσία ετοιμάζει η Βρετανία, η οποία καλείται να συμμορφωθεί σε Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2009 και συναφείς αποφάσεις του ΔΕΕ (Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης) σχετικά με το δικαίωμα των εργαζομένων σε άδεια διακοπών μετ’ αποδοχών. Ειδικότερα, η Βρετανία οφείλει να τροποποιήσει τη νομοθεσία της, ώστε να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι δικαίωμα παράτασης των διακοπών, αν προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση ότι αρρώστησαν κατά τη διάρκειά τους.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία που ρυθμίζει τα σχετικά με το χρόνο εργασίας (EWTD – European Working Time Directive) έχει ενσωματωθεί στο βρετανικό δίκαιο από το 2009, ωστόσο η ερμηνεία της Οδηγίας, ώστε να περιλαμβάνει και το δικαίωμα παράτασης των διακοπών σε περίπτωση ασθενείας, έγινε από το ΔΕΕ αργότερα τον ίδιο χρόνο. Η απόφαση του ΔΕΕ ελήφθη στο πλαίσιο υπόθεσης Ισπανού εργαζόμενου ο οποίος αρρώστησε δύο μέρες πριν την προγραμματισμένη μέρα έναρξης της άδειας αποδοχών και αντιμετώπισε την άρνηση του εργοδότη του να μεταφέρει την άδεια σε άλλη ημερομηνία. Το δικαστήριο έκρινε, λοιπόν, ότι η άρνηση του εργοδότη παραβίασε τους όρους της Ευρωπαϊκής Οδηγίας EWTD, η οποία εγγυάται σε όλους τους εργαζομένους τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών.

Στη Βρετανία αρκετές επιχειρήσεις εφαρμόζουν ήδη αυτό το σύστημα, δίνοντας στους εργαζομένους το σχετικό δικαίωμα βάσει των ατομικών τους συμβάσεων ή της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Για τις επιχειρήσεις που δεν το εφαρμόζουν, ο εργαζόμενος και πάλι μπορεί να διεκδικήσει το δικαίωμά του, απλώς τότε θα αναγκαστεί να προσφύγει στα δικαστήρια και να επικαλεστεί τον ευρωπαϊκό κανόνα δικαίου. Εφόσον τροποποιηθεί η βρετανική νομοθεσία, ώστε να περιλάβει ειδική ρύθμιση αυτής της περίπτωσης, όλες οι βρετανικές επιχειρήσεις θα υποχρεούνται εκ του νόμου να παρέχουν στους εργαζομένους τους μεγαλύτερη άδεια, σε περίπτωση που αυτοί προσκομίσουν ιατρικό πιστοποιητικό, ότι αρρώστησαν στη διάρκεια της άδειας. Η νομοθετική αλλαγή έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του Οκτώβρη.

Ωστόσο, στη Βρετανία δεν έχουν ταχθεί όλοι υπέρ της νέας ρύθμισης, αφού θα επιβαρύνει τον επιχειρηματικό τομέα κατά 100 εκατομμύρια λίρες επιπλέον το χρόνο, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο ιδίως στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Επιπλέον, το νέο δικαίωμα μπορεί εύκολα να γίνει αντικείμενο κατάχρησης από εργαζομένους που προφασίζονται ότι αρρώστησαν, απλώς και μόνο για να παρατείνουν την άδεια μετ’ αποδοχών. «Οι αλλαγές στη νομοθεσία σχετικά με το χρόνο εργασίας και τις άδειες διακοπών πρέπει να γίνουν, επειδή έχουν μεσολαβήσει οι αποφάσεις του ΔΕΕ. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις», σχολίασε εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εργασίας.

Ο Σύνδεσμος Βρετανών Επιχειρηματιών (CBI) σχολίασε, επίσης, μέσω του επίσημου εκπροσώπου του τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, επισημαίνοντας ότι καλύτερο είναι να μην γίνει καμία κίνηση προς το παρόν, από τη στιγμή που και η ίδια η Ε.Ε. επανεξετάζει το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας EWTD υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης. «Όσο κρατά ο διάλογος στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Οδηγίας EWTD, ίσως θα ήταν πιο λογικό να περιμένει η βρετανική κυβέρνηση πριν εναρμονίσει τη νομοθεσία με τις τελευταίες αποφάσεις του ΔΕΕ. Θα είναι ανώφελο να τροποποιηθεί ο νόμος τον Οκτώβρη και μετά να πρέπει να αναθεωρηθεί εκ νέου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του CBI.

 

spot_img

Lawjobs