Βρετανία: Συνέχεια στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης προσώπων με περιορισμό στα επιδόματα των μεταναστών

0

Αλλαγές στο καθεστώς της χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων από την 1η Ιανουαρίου 2014 είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την άρση της απαγόρευσης ελεύθερης διακίνησης προσώπων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δέχεται έντονες πιέσεις από μεγάλη μερίδα βουλευτών να προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα, ακόμη και σε πενταετή παράταση του καθεστώτος απαγόρευσης ελεύθερης διακίνησης προσώπων, κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε.

Έτσι, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει σοβαρές αλλαγές στο καθεστώς της χορήγησης επιδομάτων προς τους νέους μετανάστες από την Ε.Ε. Στο πλαίσιο των αλλαγών προβλέπεται ότι απαιτείται τουλάχιστον τρίμηνη εργασία πριν τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος αναζήτησης εργασίας και τουλάχιστον εξάμηνη εργασία για όσους διεκδικούν επιδόματα κατοικίας, παιδιού και συμπλήρωσης εισοδήματος.

Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν επίσης 12μηνη απέλαση από τη χώρα σε όσους συλληφθούν για επαιτεία ή για απάτη κατά του κράτους. Η κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται να τη φέρει για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με τις Βρυξέλες στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης μεταναστών που το τελευταίο εξάμηνο έχει δημιουργήσει ένταση στις δύο πλευρές.
 

Σχόλια