Βρετανία: Υπέρ της έκδοσης του Αμπού Χαμζά στις ΗΠΑ

0

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ο ακραίος ισλαμιστής πρώην ιμάμης Αμπού Χάμζα θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατηγορείται για σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα και για συμμετοχή σε τρομοκρατικές συνωμοσίες.

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Τζάκι Σμιθ υπέγραψε χθες το απόγευμα την εντολή έκδοσης. Ο ιμάμης έχει στη διάθεσή του 14 ημέρες για να κάνει έφεση. Εάν απορριφθεί η έφεσή του, τότε εντός 28 ημερών θα παραδοθεί στις αρχές των ΗΠΑ.

Ο Αμπού Χάμζα, Βρετανός αιγυπτιακής καταγωγής, εκτίει ποινή επτά ετών σε βρετανική φυλακή υψηλής ασφαλείας. Καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2006 για πρόκληση φυλετικού μίσους κατά των Εβραίων και των Δυτικών, καθώς και για παρακίνηση σε ανθρωποκτονία.

Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν ότι έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα και ότι συμμετείχε σε τρομοκρατικές συνωμοσίες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Δύση.
Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι μετείχε σε απαγωγές δυτικών τουριστών στην Υεμένη και ότι διευκόλυνε τη σύσταση ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης τρομοκρατών μέσα στις ΗΠΑ καθώς και ότι είχε βοηθήσει οικονομικά υποψήφια μέλη του τζιχάντ για να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σχόλια