Βρετανικό άσυλο σε Ιρανό ομοφυλόφιλο

0

Η Βρετανία χορήγησε άσυλο σε Ιρανό ομοφυλόφιλο ο οποίος κατήγγειλε ότι θα εκτελούνταν σε περίπτωση που επέστρεφε στην πατρίδα του.
Ο 19χρονος Μεχντί Καζέμι, έφυγε για το Λονδίνο το 2005 ώστε να συνεχίσει τις σπουδές τους όμως αργότερα ανακάλυψε ότι ο φίλος του πίσω στο Ιράν κατηγορήθηκε για σοδομισμό και απαγχονίστηκε.
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας για χορήγηση ασύλου στη Βρετανία, «ο κ. Καζέμι δικαιούται την άδεια για να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας των συγκεκριμένων περιστατικών της υπόθεσης».
«Το υπουργείο Εσωτερικών δεν θα έπρεπε να στέλνει ομοφυλόφιλους πίσω στις χώρες του όταν υπάρχει κίνδυνος να διωχθούν, να βασανιστούν ή να δολοφονηθούν», τόνισε ο Βρετανός βουλευτής που αγωνίστηκε για να χορηγηθεί άσυλο στον 19χρονο Ιρανό.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Ιράν καταγγέλλουν ότι περισσότεροι από 4.000 ομοφυλόφιλοι εκτελέστηκαν από το 1979.
Ο Μεχντί Καζέμι το προηγούμενο έτος έφυγε για την Ολλανδία αφού το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να του χορηγήσει άδεια παραμονής. Παρ όλα αυτά αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω όταν το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν μπορούσε να διεκδικήσει άσυλο στην Ολλανδία.

Σχόλια