Βρετανοί δικηγόροι τρομοκρατών αντιδρούν για τον αντιτρομοκρατικό νόμο

0

Δικηγόροι στην Βρετανία, εκπρόσωποι αλλοδαπών που κρατούνται στις φυλακές ως ύποπτοι για τρομοκρατικές επιθέσεις χωρίς να έχουν δικαστεί, εκφράζουν την ανησυχία τους για το νομικό σύστημα που αφορά την αντιμετώπιση των υποθέσεων τρομοκρατίας, σύμφωνα με έρευνα οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ειδικότερα, βάσει του βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου του 2001, οι δικηγόροι των αλλοδαπών κρατουμένων δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε απόρρητα αποδεικτικά στοιχεία των δικογραφιών, ωστόσο δεν μπορούν να τα αποκαλύψουν στους πελάτες τους και να τα συζητήσουν μαζί τους, παρά μόνον όσα στοιχεία είναι δημοσίως γνωστά. Κατά συνέπεια, υποστηρίζουν οι δικηγόροι, οι πελάτες τους δεν μπορούν να γνωρίζουν τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης. Παράλληλα, εκφράζουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στο να κατανοήσουν τεχνικές λεπτομέρειες των απορρήτων αυτών πληροφοριών της κυβέρνησης, ώστε να καθίσταται αναγκαία η συμβουλή ενός ειδικού.

Στο μεταξύ, αυτή την εβδομάδα η βρετανική δικαιοσύνη θα κρίνει κατά πόσο είναι νόμιμη η κράτηση των αλλοδαπών υπόπτων για τρομοκρατία στις βρετανικές φυλακές χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη.

Σχόλια