Ψήφισμα του Ε.Κοινοβουλίου για την ιρανή καταδικασθείσα σε θάνατο

0

Με 659 ψήφους υπέρ και 22 αποχές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο απευθύνει έκκληση στις ιρανικές αρχές να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους αναφορικά με την υπόθεση της Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί. Η ενέργεια έλαβε χώρα λίγο πριν τη δημοσιοποίηση από την Τεχεράνη της πρόθεσης αναστολής εκτέλεσης της θανατικής ποινής που έχει επιβληθεί στην καταδικασθείσα.
Με το ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εστιάζει εν γένει στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν. Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για εξαναγκασμό σε ομολογίες, βασανιστήρια και κακή μεταχείριση των κρατουμένων, πρακτικές που, όπως επισημαίνεται “εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες στο Ιράν, εγείροντας ισχυρές αμφιβολίες ως προς την αμεροληψία και τη διαφάνεια της δικαστικής διαδικασίας στη χώρα αυτή”.
Ως προς την περίπτωση της Μοχαμαντί Αστιανί, το ψήφισμα καλεί την Τεχεράνη να αγνοήσει τις καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν απαγγελθεί εις βάρος της και να εκκινήσει επανεξέταση της περίπτωσής της.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τέλος, αξιώνει την έγκριση νέας αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, με σκοπό τη διερεύνηση την ελλιπούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενθάρρυνση λογοδοσίας των υπευθύνων σχετικών παραβιάσεων.

Σχόλια