Ψήφισμα του Ευρ. Κοινοβουλίου για να κλείσει το Γκουαντάναμο

0

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την κατά πλειοψηφία υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος ζήτησε χθες το από την αμερικανική κυβέρνηση το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο υπογραμμίζοντας στο πρώτο άρθρο του ψηφίσματος ότι «κάθε κρατούμενος θα πρέπει να έχει τη μεταχείριση που προβλέπει η διεθνής ανθρωπιστική νομοθεσία και να δικάζεται χωρίς καθυστέρηση στο πλαίσιο δίκαιης και δημόσιας ακρόασης από αρμόδιο, ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο».

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει κοινή δράση προκειμένου να ζητήσει από τις ΗΠΑ το κλείσιμο του Γκουαντάναμο κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στις 21 Ιουνίου στη Βιέννη.

Το Ευρωκοινοβούλο καλεί επίσης τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν τις συστάσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων και να σταματήσουν όλες τις ειδικές τεχνικές ανάκρισης (βασανιστήρια κτλ.).

Επίσης παρατηρούν ότι οι ΗΠΑ ορίζουν τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας ως «πόλεμο», ωστόσο δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των κρατουμένων με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης.

Επιπρόσθετα, καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να διασαφηνίσει εάν κρατήθηκαν ή εξακολουθούν να κρατούνται στο Γκουαντάναμο ανήλικοι, κατά παράβαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Οι ευρωβουλευτές καλούν τέλος, την Ε.Ε. να υιοθετήσει κοινή προσέγγιση ενόψει της συνόδου κορυφής Ε.Ε. – ΗΠΑ, και «να δρομολογήσει κοινή δράση ζητώντας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κλείσει το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο και να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε ο,τι αφορά στην μεταχείριση των κρατουμένων».