Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τις εκλογές του 2014

0

Με το ψήφισμα προτείνεται αφενός η διεξαγωγή των ευρωεκλογών τον Μάιο αντί του Ιουνίου 2014, αφετέρου η επιλογή των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν από τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα. Όσον αφορά την επιλογή των υποψηφίων, οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της προοπτικής κάθε πολιτική συμμαχία του Ευρωκοινοβουλίου να μπορεί να προτείνει έναν υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής.

Με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμιστεί το προφίλ των εκλογών και θα δοθεί πρόσθετο κίνητρο για την συμμετοχή των πολιτών. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προτείνουν δύο υποψηφίους –έναν άνδρα και μία γυναίκα- για κάθε θέση Επιτρόπου, προκειμένου να διασφαλίζεται επαρκώς η ισότητα. Όσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών, αποφασίστηκε αυτές να διεξαχθούν περίπου στα μέσα ή τέλη Μαϊου 2014 και όχι τον Ιούνιο, όπως γινόταν στις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Η διεξαγωγή των εκλογών τον Μάιο θα δώσει στο Ευρωκοινοβούλιο τον απαιτούμενο χρόνο για την προετοιμασία των εκλογών ανάδειξης της Προεδρίας της Κομισιόν τον Ιούλιο.

Σχόλια