Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ζητά τη συνέχιση των συνομιλιών για τη Συρία

0

Ψήφισμα που ζητά την ανάγκη συνέχισης των συνομιλιών της Γενεύης ΙΙ, για τη Συρία προκειμένου να καταλήξουν σε μια πολιτική και δημοκρατική διέξοδο της χώρας από τη σύγκρουση, ενέκριναν οι ευρωβουλευτές την προηγούμενη εβδομάδα.

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για την ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή εξτρεμιστικών ισλαμιστικών ομάδων και ξένων μαχητών στην σύγκρουση στη Συρία, και υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ενωμένου και οργανωμένου αντιπολιτευτικού μετώπου.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η ελάφρυνση των δεινών που υφίστανται εκατομμύρια Σύροι που χρειάζονται βασικά αγαθά και υπηρεσίες πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα, και κάνουν έκκληση για την έκδοση σχετικής ανθρωπιστικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλώντας όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στη σύγκρουση να διευκολύνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αρωγής μέσω όλων των πιθανών διαύλων, μεταξύ άλλων πέραν των συνόρων και των γραμμών σύγκρουσης και να κατοχυρώσουν την ασφάλεια όλου του ιατρικού προσωπικού και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα.

Σύμφωνα με το κείμενο του εγκριθέντος ψηφίσματος, η διευκόλυνση της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες που την χρειάζονται, όπως και η κατά τόπους κατάπαυση πυρός, η άρση της πολιορκίας ορισμένων αστικών περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Homs, μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Οι ευρωβουλευτές επίσης καλούν την ΕΕ να προβεί σε μια συντονισμένη δράση για να διασφαλίσει την απελευθέρωση της βραβευμένης με το Βραβείο Ζαχάρωφ 2011 Ραζάν Ζεϊτουνέχ, που απήχθη με τον σύζυγό της στη Δαμασκό, τον Δεκέμβριο του 2013. Ζητούν επίσης την άμεση, άνευ όρων και ασφαλή απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, του ιατρικού προσωπικού, του προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων, δημοσιογράφων, θρησκευτικών ηγετών και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τα μέλη του ΕΚ επισημαίνουν ότι οι συριακές αρχές πρέπει να συμμορφωθούν με το χρονοδιάγραμμα για την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων τους, ζητώντας να αποδοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην περιβαλλοντική ασφάλεια της διαδικασίας καταστροφής και της διαχείρισης των εναπομεινάντων αποβλήτων. Τονίζουν, ωστόσο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων και των τραυματισμών που σημειώθηκαν στην κρίση βίας της Συρίας προκλήθηκε από τη χρήση συμβατικών όπλων.

Πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΕΚ Martin Schulz απόδωσε φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους «που υποστηρίζουν το δικαίωμα στην πληροφόρηση, ακόμα και εις βάρος των ζωών τους» στη Συρία. «Χωρίς το έργο τους, δεν θα γνωρίζαμε τίποτα για τις θηριωδίες και την καθημερινή ταλαιπωρία του πληθυσμού της Συρίας. Οι σκέψεις μας είναι μαζί με όλους τους δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους στη Συρία και ζητάμε την άμεση απελευθέρωση όλων όσων τελούν υπό κράτηση», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚ.