Ψηφίστηκε από την Αλβανική Βουλή ο νέος εκλογικός Κώδικας

0

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Αλβανικής Βουλής ο νέος εκλογικός κώδικας, ο οποίος θεωρείται αποτέλεσμα μιας απόλυτης συμφωνίας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος και του Δημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης.

Ο εκλογικός κώδικας ψηφίστηκε με 92 ψήφους υπέρ, ενώ 10 βουλευτές ψήφισαν κατά και 5 απείχαν. Χαρακτηριστικό του είναι ότι ευνοεί τα μεγάλα κόμματα σε βάρος των μικρών. Οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού και του Δημοκρατικού κόμματος απέρριψαν τις προτάσεις για τροποποιήσεις του κώδικα, που έκαναν οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης και του Κινήματος για Εθνική Ανάπτυξη, με τις οποίες ζητούσαν τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στις εκλογικές επιτροπές των περιφερειών και στην καταμέτρηση των ψήφων.

Μετά την απόρριψη των προτάσεων αυτών, έντονη ήταν η αντίδραση του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης και πρώην πρωθυπουργού Ίλιρ Μέτα, ο οποίος κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι με το νέο κώδικα προετοιμάζονται να νοθεύσουν τις βουλευτικές εκλογές.

Σχόλια