Ψηφίστηκε από το ιρανικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για το ουράνιο

0

Εγκρίθηκε από το ιρανικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που προβλέπει την επανάληψη της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου με ψήφους 247 υπέρ σε σύνολο 290 βουλευτών. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα πιέζει το Ιράν να αναστείλει το πρόγραμμα εμπλουτισμού, ενώ η ΕΕ δηλώνει πως θα υποστηρίξει την προσπάθεια των ΗΠΑ για παραπομπή της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν ως τις 25 Νοεμβρίου δεν συμμορφωθεί.

Χώρες της ΕΕ, υπό το βάρος της ενδεχόμενης ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στη χώρα, πρότειναν στην Τεχεράνη την παροχή πολιτικής πυρηνικής τεχνολογίας και εμπορικής συμφωνίας, ως αντάλλαγμα για την αναστολή όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Πάντως ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Γκολάμ Αλί Χαντάντ Αντέλ δήλωσε μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου ότι η έγκριση αυτή είναι ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι το Ιράν δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της. Κατά την ψηφοφορία πάντως, μερικοί βουλευτές τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητη νέα νομοθεσία, καθώς τα δικαιώματα του Ιράν καλύπτονται από τη Συνθήκη γαι τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Σχόλια