Ψηφίστηκε το ν/σ για τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών στις ΗΠΑ

0

Η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τη σαρωτική μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ που επιτρέπει τη νομιμοποίηση χιλιάδων λαθρομεταναστών αλλά ανάβει και το πράσινο φως για την κατασκευή ενός φράχτη μήκους 600 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό.

Το νομοσχέδιο, που υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, πέρασε με 62 ψήφους υπέρ έναντι 36 κατά.

Με βάση το νομοσχέδιο οι λαθρομετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ για περισσότερα από πέντε χρόνια θα μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα και να αποκτήσουν την υπηκοότητα εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις (όπως να πληρώσουν ένα πρόστιμο, να μάθουν αγγλικά και να καταβάλουν φόρους).

Όσοι βρίσκονται στη χώρα περισσότερα από δύο χρόνια (αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τα πέντε) θα πρέπει να φύγουν αλλά θα μπορούν να επιστρέψουν ως προσωρινοί εργάτες και θα τους δοθεί η ευκαιρία να αποκτήσουν την υπηκοότητα στο μέλλον.

Ωστόσο, οι προϋποθέσεις αυτές δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθούν όταν το νομοσχέδιο παραπεμφθεί προς συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς οι συντηρητικοί στο Σώμα αυτό επιμένουν να μην υπάρξει καμία προϋπόθεση για την παραμονή των λαθρομεταναστών στη χώρα.

Σχόλια