Ψηφοφορία για την “μπλε κάρτα”

0

Τέθηκε σε ψηφοφορία από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση για την επονομαζόμενη “”μπλε κάρτα””, η οποία θα δίνει σε εξειδικευμένα άτομα από τρίτες χώρες τη δυνατότητα να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση νόμιμα για δύο χρόνια.

Στόχος της κάρτας αυτής είναι να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ιδιαίτερα σε τομείς όπως είναι η τεχνολογία των υπολογιστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την “”μπλε κάρτα”” τον Οκτώβριο του 2007. Η κάρτα αυτή θα επιτρέπει σε όλα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να δέχονται (όλα με τον ίδιο τρόπο, και όχι διαφορετικό όπως ισχύει σήμερα) στο εσωτερικό τους εξειδικευμένα άτομα από τρίτες χώρες.

Οι κάτοχοι της μπλε κάρτας θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν ως άδεια εργασίας και να παραμένουν έτσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για δύο χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης.

Η οικογένεια του ατόμου θα μπορεί επίσης να το ακολουθήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από δύο χρόνια. Η κάρτα θα παρέχει επίσης πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης.

Η εισηγήτρια της έκθεσης, Έβα Κλαμτ και μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών υποστήριξε ότι το 50% των εξειδικευμένων μεταναστών από κράτη του Μαγκρέμπ πηγαίνουν είτε στις ΗΠΑ είτε τον Καναδά, ενώ μόνο ένα 5,5% επιλέγει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι στη χώρα της “”υπάρχει ανάγκη 95.000 μηχανικών, ενώ η αγορά εργασίας έχει μόνο 20.000 που έχουν μόλις τελειώσει τις σπουδές τους””.

“”Αν θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση, μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα μόνο αν ανοίξουμε την πόρτα στη νόμιμη μετανάστευση”” είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα, Έβα Κλαμτ.

Ωστόσο, μερικοί ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι για να ανοίξει η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους υπηκόους τρίτων χωρών, θα πρέπει πρώτα να γίνουν δεκτοί στην αγορά εργασίας οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Κι αυτό επειδή μέχρι σήμερα οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι εργάτες δεν έχουν τη δυνατότητα κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι η εισδοχή μεταναστών από τρίτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να γίνει με προσοχή, έτσι ώστε να μην πάρει η Ευρώπη όλους τους “”εγκεφάλους”” της Αφρικής και άλλων κρατών του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Την άποψη αυτή ενστερνίζεται και η Γερμανίδα εισηγήτρια της έκθεσης, η οποία υποστηρίζει ότι για τομείς που είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας (πχ. υγεία και εκπαίδευση), δεν θα χορηγείται η μπλε κάρτα.