Ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της Ρουμανία.

0

Η φιλελεύθερη κυβέρνηση υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης κι από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας.

Η 24-μελής νέα κυβέρνηση έλαβε θετική ψήφο από 265 Γερουσιαστές και βουλευτές, έναντι 200 που την καταψήφισαν και τεσσάρων που απείχαν.

Στις προγραμματικές του δηλώσεις για το κυβερνητικό του έργο ο Ταριτσεάνου τόνισε πως στόχος του είναι να επιβάλει σταθερό φόρο 16% , από 25% που ισχύει σήμερα, στο εισόδημα και στα κέρδη, υπογραμμίζοντας πως η μετάβαση από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό έχει περαιωθεί.

Επίσης τόνισε πως η κυβέρνησή του θα εστιασθεί στην ένταξη στην ΕΕ, στην αποπολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος, στην ελευθεροτυπία, στην απομάκρυνση του κρατικού ελέγχου από την οικονομία και στη μάχη κατά της φτώχειας.

Ο 53-χρονος Ταριτσεάνου, πρόεδρος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος, είναι επικεφαλής τετραμελούς κυβερνητικής συμμαχίας, η οποία προέκυψε μετά τις εκλογές τις 28ης Νοεμβρίου, καθώς κανένα από τα κόμματα στο πολιτικό στερέωμα της Ρουμανίας δεν είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το κόμμα του κατέχει οκτώ υπουργικές έδρες, μεταξύ των οποίων τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια της Άμυνας, της Οικονομίας και των Εσωτερικών. Το Δημοκρατικό Κόμμα κατέχει έξι, η Δημοκρατική Ένωση των Ούγγρων στη Ρουμανία τέσσερις και το Ανθρωπιστικό Κόμμα τρείς. Από τους 24 υπουργούς οι 11 είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Σχόλια