Δακτυλικά αποτυπώματα επί τόπου με κινητές συσκευές

0

Οι Βρετανοί αστυνομικοί θα είναι σύντομα σε θέση να λαμβάνουν δακτυλικά αποτυπώματα και να ελέγχουν τα στοιχεία της ταυτότητας των πολιτών στο δρόμο χάρις σε νέες κινητές συσκευές.

Η υπηρεσία αναβάθμισης της αστυνομίας (NPIA) ανακοίνωσε ότι οι συσκευές θα μοιραστούν σε εθνικό επίπεδο μετά από πιλοτικές δοκιμές σε 20 αστυνομικά τμήματα, τα οποία θα αξιολογήσουν τις νέες συσκευές.

Οι συσκευές δίνουν τη δυνατότητα στους αστυνομικούς να ελέγχουν επί τόπου τα στοιχεία ταυτότητας των πολιτών.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι θα πρέπει πρώτα να έχουν τη συγκατάθεση του πολίτη, θα μπορούν να λαμβάνουν δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτά θα αποστέλλονται σε μια βάση δεδομένων από όπου μέσα σε λίγα λεπτά θα αποστέλλεται στον αστυνομικό μήνυμα με όλα τα στοιχεία του ατόμου που ελέγχθηκε.

Τα αποτυπώματα που θα λαμβάνονται με τις νέες κινητές συσκευές δε θα αποθηκεύονται.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η εξοικονόμηση χρόνου για τους αστυνομικούς, οι οποίοι σήμερα πρέπει να μεταβούν σε αστυνομικό τμήμα για την εξακρίβωση των στοιχείων.

Ωστόσο, οργανώσεις για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων ασκούν δριμεία κριτική και υποστηρίζουν ότι το νέο μέτρο ασκεί πιέσεις στους πολίτες να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα ενώ σύμφωνα με το νόμο δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν.

Σχόλια