Δε ζητά την έκδοση αμερικανών πρακτόρων η Γερμανία

0

Οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν, χθες, ότι δε σκοπεύουν να ζητήσουν την έκδοση 13 πρακτόρων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι κατηγορούνται για την προ τετραετίας απαγωγή Γερμανού πολίτη.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης της Γερμανίας δήλωσαν ότι δε θα ασκηθούν πιέσεις προς την αμερικανική ηγεσία.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, διευκρίνισαν ότι τις τελευταίες εβδομάδες κατέστη σαφές ότι οι Αμερικανοί ομόλογοί τους δεν προτίθενται να συνεργαστούν.
Τον Ιανουάριο δικαστήριο του Μονάχου εξέδωσε εντάλματα συλλήψεως για τους πράκτορες της CIA μετά την εισήγηση της εισαγγελικής αρχής ότι οι 13 φέρονται ως ύποπτοι για την απαγωγή από Βαλκανική χώρα και την πρόκληση σωματικής βλάβη στον Γερμανό πολίτη λιβανέζικης καταγωγής, Χαλίντ ελ Μασρί.
Τα εντάλματα συλλήψεως εξακολουθούν να ισχύουν παρά την απόφαση της γερμανικής ηγεσίας να μη ζητήσει την έκδοσή τους και ως εκ τούτου οι 13 Αμερικανοί αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο σύλληψης σε περίπτωση που βρεθούν σε γερμανικό έδαφος ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Μασρί δήλωσε ότι τέθηκε αρχικώς υπό κράτηση από την αστυνομία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις 31 Δεκεμβρίου του 2003 και λίγες εβδομάδες αργότερα παραδόθηκε στην CIA.
Υποστηρίζει ότι μεταφέρθηκε σε μυστικές φυλακές της αμερικανικής υπηρεσίας στο Αφγανιστάν, όπου υπέστη σωματικές βλάβες. Τον Μάιο του 2004 και χωρίς εξήγηση μεταφέρθηκε πίσω στα Βαλκάνια. Ισχυρίζεται ότι τον παράτησαν σε ορεινή περιοχή της Αλβανίας.
Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σε κατ’ ιδίαν ενημέρωσή τους από Αμερικανούς ομολόγους τους, πληροφορήθηκαν ότι ο Μαρσί βρέθηκε υπό κράτηση κατά λάθος διότι έφερε το ίδιο όνομα με κάποιον άλλο φερόμενο ως ύποπτο για τρομοκρατία. Επισήμως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αναγνωρίσει κάποιο λάθος ή ευθύνη τους για την υπόθεση.
Ο Μασρί άσκησε αγωγή κατά της CIA αλλά το αίτημά του απερρίφθη με τη δικαιολογία ότι η υπόθεση θέτει σε κίνδυνο θέματα εθνικής ασφάλειας καθώς μπορεί να αποκαλυφθούν ευαίσθητα μυστικά για τις δράσεις των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Σχόλια