ΔΕΕ: Δεν προσβάλλεται το copyright από δημοσίευση φωτογραφιών χαμένων παιδιών

0

Ενδιαφέρουσα απόφαση εξέδωσε το ΔΕΕ (Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης) σε πρωτοφανή υπόθεση σχετικά με τα δικαίωμα των ΜΜΕ να αναπαράγουν καλλιτεχνικές φωτογραφίες παιδιών που έχουν χαθεί.
Την υπόθεση έφερε στο προσκήνιο η freelance φωτογράφος Eva Painter, η οποία είχε αιτηθεί από δικαστήρια της Αυστρίας να απαγορεύσουν την αναπαραγωγή φωτογραφίας -που είχε τραβήξει η ίδια- σε πέντε γερμανικές και αυστριακές εφημερίδες. Η φωτογραφία ήταν το πορτραίτο της Natascha Kampusch, που εξαφανίστηκε το 1998 σε ηλικία δέκα ετών. Η Painter διεκδικούσε επιπλέον αποζημίωση από τις εφημερίδες, επειδή χρησιμοποίησαν τη φωτογραφία του κοριτσιού χωρίς προηγουμένως να ζητήσουν άδεια.
Το Δικαστήριο της Βιέννης απηύθυνε στο ΔΕΕ δύο ερωτήματα, αφενός αν οι φωτογραφίες-πορτρέτα προστατεύονται από το copyright, αφετέρου αν μπορούν να δημοσιευθούν στον Τύπο χωρίς άδεια του φωτογράφου, εφόσον βοηθούν σε διεξαγόμενη αστυνομική έρευνα. Το ΔΕΕ απάντησε καταφατικά και στα δύο ερωτήματα, τονίζοντας ότι ακόμη και οι μικρές φωτογραφίες πορτρέτου προστατεύονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο, στο μέτρο που η προετοιμασία και η λήψη τους εκδηλώνουν τη δημιουργική ικανότητα του φωτογράφου. Ωστόσο, το δικαίωμα εκμετάλλευσης κάμπτεται, όταν διακυβεύεται ζήτημα δημόσιας ασφάλειας, όπως είναι χαρακτηριστικά η εύρεση εξαφανισθέντος ατόμου.
«Μόνο τα κράτη –και όχι οι εκδότες των εφημερίδων – είναι κατάλληλα και αρμόδια να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας. Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι εκδότες μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, δημοσιεύοντας για παράδειγμα την φωτογραφία ενός ατόμου που αναζητά η αστυνομία», ήταν το σκεπτικό του δικαστηρίου. Οι δικαστές τόνισαν, παρ’ όλα αυτά, ότι η δημοσίευση έργου που καλύπτεται από την πνευματική ιδιοκτησία πρέπει να γίνεται με μνεία του δημιουργού ή της πηγής προέλευσης.