ΔΕΕ: Καταδίκη της Γαλλίας για ρύπανση των υδάτων

0

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι η Γαλλία παρέλειψε να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να βελτιώσει την ποιότητα των υπογείων υδάτων της, σηματοδοτώντας την τρίτη φορά από το 2001, που το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δίνει εντολή ενίσχυσης των κανονισμών της.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο στη Γαλλία δεν είναι αποτελεσματικό και επαρκές ώστε να εμποδιστεί η μόλυνση πηγών υδάτων από λιπάσματα αγροκτημάτων, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ, οι οποίοι περιορίζουν το πότε και το πώς τα λιπάσματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να διατηρηθούν τα νιτρικά άλατα μακρυά από πηγές νερού που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ως αποτέλεσμα της αποτυχίας ενίσχυσης των εν λόγω κανονισμών, η Γαλλία πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόστιμα εκατομμυρίων, ενώ Εισαγγελείς που υποστηρίζουν δράσεις για καθαρότερο νερό στη Γαλλία χαιρέτισαν την απόφαση του δικαστηρίου.
”Η νέα αυτή καταδίκη δεν αποτελεί προφανώς έκπληξη καθώς η κυβέρνηση αδιαφόρησε και αγνόησε τις ευθύνες της”, δήλωσαν εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής ομάδας Eau et Rivieres de Bretagne.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε δικαστική διαδικασία κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μη διατήρηση των προτύπων ποιότητας του αέρα. Τον Μάιο του 2010 το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι η κυβέρνηση παρέλειψε να τηρήσει τα πρότυπα ποιότητας του αέρα και στράφηκε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το δικαστήριο αντιμετώπισε το πρόβλημα ρύπανσης του αέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 29.000 πρόωρους θανάτους ετησίως.

 

Το κείμενο της απόφασης
 

Σχόλια