Δεκαετή κάθειρξη σε Κροάτη πρώην συνεργάτη του Φράνιο Τούτζμαν

0

Σε δεκαετή κάθειρξη καταδικάστηκε ακροδεξιός Κροάτης βουλευτής, ο οποίος κατηγορείτο για εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων πολιτών στη διάρκεια του σερβο-κροατικού πολέμου (1991-1995).

Ο 52χρονος σήμερα βουλευτής Μπράνιμιρ Γκλάβας υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν.

Ο πρώην στρατηγός συνελήφθη τον Απρίλιο του 2007 και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου προσήχθη σε δίκη με άλλα έξι άτομα (αφότου ανακλήθηκε η βουλευτική ασυλία του), κατηγορούμενος για την εκτέλεση Σέρβων πολιτών στην πόλη Όσιγιεκ της ανατολικής Κροατίας στην αρχή του σερβο-κροατικού πολέμου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γκλάβας έδωσε εντολή σε μέλη παραστρατιωτικής του μονάδας να απαγάγουν, να βασανίσουν και να δολοφονήσουν 10 Σέρβους στο Όσιγιεκ περί τα τέλη του 1991, όταν διοικούσε την άμυνα της πόλης αυτής της ανατολικής Κροατίας.

Ο Γκλάβας υπήρξε στενός συνεργάτης του Φράνιο Τούτζμαν, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (HDZ), στρατηγός εν αποστρατεία και διοικητής της πολιτικής άμυνας του Όσιγιεκ στη διάρκεια του πολέμου.

Οι έξι συγκατηγορούμενοι του Γκλάβας που προσήχθησαν με παρόμοιες κατηγορίες κρίθηκαν επίσης ένοχοι και καταδικάστηκαν σε ποινές που κυμαίνονται από πέντε έως επτά χρόνια κάθειρξης.