Δεν θα απαγγελθούν διώξεις κατά των αστυνομικών που δολοφόνησαν τον Μενέζες στο μετρό του Λονδίνου

0

Όπως ανακοινώθηκε χθες, οι Βρετανοί αστυνομικοί που το 2005 θεώρησαν ύποπτο τρομοκρατίας και σκότωσαν τον αθώο Βραζιλιάνο Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες δεν θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, ωστόσο, αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση των κανονισμών ασφάλειας και υγείας.

Ο 27χρονος Μενέζες θεωρήθηκε ύποπτος και πυροβολήθηκε επτά φορές στο κεφάλι μέσα σε συρμό του μετρό στις 22 Ιουλίου 2005, την επομένη των αποτυχημένων τρομοκρατικών επιθέσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δύο εβδομάδες νωρίτερα η Βρετανία είχε θρηνήσει 52 θύματα σε επιθέσεις κατά τριών τρένων του υπογείου του Λονδίνου και ενός λεωφορείου.

Ο δημόσιος κατήγορος Στίβεν ΟΝτόχερτι αιτιολογώντας την απόφασή του δήλωσε: «Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, παρόλο που ένας αριθμός ατόμων έκαναν λάθη στο σχεδιασμό και την επικοινωνία, και το αθροιστικό αποτέλεσμα ήταν ο τραγικός θάνατος του κ. Ντε Μενέζες, κανένα πρόσωπο δεν ήταν υπαίτιο στο βαθμό που απαιτείται για ποινικά αδικήματα». «Οι δύο αξιωματούχοι που πυροβόλησαν νόμιζαν ότι ο κ. Ντε Μενέζες είχε αναγνωριστεί ως βομβιστής αυτοκτονίας και ότι αν δεν τον πυροβολούσαν, θα ανατίναζε το τρένο, σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους» πρόσθεσε.

Σχόλια