Δεν κλείνουν οι φυλακές στο Γκουαντανάμο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

0

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει προς το παρόν να κλείσει τις αμερικανικές φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Αυτό τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, ο οποίος σημείωσε ότι οι ύποπτοι μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα που κρατούνται στο Γκουαντάναμο είναι αρνητικά στοιχεία.

Αφορμή για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου στάθηκαν τα όσα είπαν αμερικανοί γερουσιαστές και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμυ Κάρτερ, που ζητούσαν το κλείσιμο των φυλακών στις οποίες βρίσκονται έγκλειστοι περίπου 540 κρατούμενοι.

Παράλληλα, άρθρο του περιοδικού TIME ανέφερε ότι αμερικανοί στρατιώτες στο Γκουαντάναμο χρησιμοποίησαν βάναυσες τεχνικές ανάκρισης στον Μοχάμεντ Αλ Καχτανί, ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα. Απαντώντας στο σχετικό δημοσίευμα, το αμερικανικό Πεντάγωνο επισήμανε ότι η ανάκριση του συγκεκριμένου υπόπτου προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες για τα σχέδια της τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι πραγματοποιήθηκε με βάση τις αρχές για ανθρώπινη μεταχείριση όλων των κρατουμένων.