Δεν προστατεύονται οι στάσεις της Yoga από τη νομοθεσία πνευματικών δικαιωμάτων

0

Ο γιόγκι, Bikram Choudhury, ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη σειρά από 26 στάσεις Yoga, τις οποίες αποκαλεί ως «ακολουθία», σύμφωνα όμως με το 9o Εφετείο των ΗΠΑ (Σαν Φρανσίσκο), η πνευματική του σύλληψή δεν προστατεύεται και δεν μπορεί να κατοχυρωθεί.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι ασκήσεις αναπνοής του κ. Choudhury, παρότι έχουν περιγραφεί λεπτομερώς σε συγγραφική του έκδοση από το 1979, δεν υπόκεινται στην προστασία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι τεχνικές που ακολουθεί o εν λόγω γιόγκι συνθέτουν αυτό που αποκαλείται ως γιόγκα Bikram, έχει αυστηρούς κανόνες ακολουθίας στάσεων, ειδικές μεθόδους αναπνοής, καθώς και συνθηκών περιβάλλοντος χώρου. Ο κ. Choudhury έχει παράσχει την σχετική τεχνογνωσία σε χιλιάδες στούντιο Υoga στις ΗΠΑ, ενώ οι εκδηλώσεις Yoga που διεξάγει του αποφέρουν περίπου 4.900.000 $ το χρόνο, σύμφωνα με την Washington Post.

Ο δικαστής της υπόθεσης, κ. Kim Wardlaw, σημειώνει στην απόφαση του (PDF), ότι η πρακτική και η φιλοσοφία της γιόγκα χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν. Ο κ. Choudhury, ο οποίος είναι από την Ινδία, ξεκίνησε τη μελέτη της συγκεκριμένης πρακτικής όντας τεσσάρων ετών, ενώ διδάσκει γιόγκα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Choudhury ήθελε να εξασφαλίσει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων για το έργο του “Θεραπευτική τέχνη: Ενα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να δώσει φυσικά οφέλη και μια αίσθηση ευημερίας”.

“Η Ακολουθία εμπίπτει σαφώς στο τμήμα 102 (Β) ‘s εξαιρέσεων από την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, δεν έχει σημασία πως χαρακτηρίζεται ή πόσο επιδέξια τίθεται το υποστηρικτικό επιχείρημα”.

 

Σχόλια