Δέσμευση για εναρμόνιση και συνεργασία για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας

0

Την ανάγκη για παγκόσμια εναρμόνιση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας υπογράμμισαν οι ομιλητές στο 25ο ετήσιο τριμερές συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν οι οργανισμοί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας.

Οι προσπάθειες της τριμερούς συνεργασίας ξεκίνησαν το 1983 και οι τρεις υπηρεσίες μαζί εξετάζουν το 50% και πλέον των αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στον κόσμο.

Όπως επεσήμαναν οι ομιλητές όλα δείχνουν ότι στο μέλλον θα ενσωματωθούν νέα μέλη στην τριμερή συνεργασία των ΗΠΑ – ΕΕ και Ιαπωνίας καθώς κράτη, όπως η Νότιος Κορέα και η Κίνα έχουν αρχίσει να δέχονται ένα μεγάλο αριθμό αιτήσεων για κατοχύρωση πατεντών.

Το συνέδριο συμπεριλάμβανε τρεις ξεχωριστές ομάδες εργασίες. Στην πρώτη συμμετείχαν εκπρόσωποι της βιομηχανίας, στη δεύτερη συμμετείχαν ηγετικά στελέχη των τριών οργανισμών και στην τρίτη ομάδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των παρόχων υπηρεσιών ίντερνετ. Κάθε ομάδα εργασίας έδωσε τη δική της προοπτική για τη σημασία του εκσυγχρονισμού της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την κατοχύρωση πατέντων στο πλαίσιο της σημερινής παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

«Το 38% των αιτήσεων για πατέντες προέρχεται από άτομα που δεν ανήκουν στις περιοχές της δικαιοδοσία μας», επεσήμανε ο Μπραντ Σμιθ ανώτατος αξιωματούχος της Microsoft και πρόσθεσε, «Σε 25 χρόνια από σήμερα το ποσοστό αυτό θα έχει ξεπεράσει το 75%. Είναι, λοιπόν, αναπόφευκτο, ότι χρειαζόμαστε ένα ενιαίο σύστημα αρχειοθέτησης. Εάν οι υπηρεσίες χορήγησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θέλουν να επιβιώσουν θα πρέπει να προσαρμοστούν.»

Εν τω μεταξύ την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η 25η συνάντηση των τριών οργανισμών των ΗΠΑ , της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράφτηκε Μνημόνιο Κατανόησης με στόχο τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των οργανισμών, εξεύρεση μέσων για τη βελτίωση της ποιότητας των αιτήσεων, εναρμόνιση ή τυποποίηση των στρατηγικών, των εργαλείων και των διαδικασιών έρευνας.

Σχόλια