Δέσμευση για μικρή μείωση εκτελέσεων στην Κίνα

0

Η κυβέρνηση της Κίνας δήλωσε έτοιμη να μειώσει τις εκτελέσεις σε «έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό» ενώ ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Λαϊκού Δικαστηρίου (SPC), πρόσθεσε ότι θα αυξηθούν οι περιορισμοί για την επιβολή της εσχάτης των ποινών.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τον υψηλότατο αριθμό των εκτελέσεων στη χώρα.
Αν και, όπως αναφέρει η Ημερησία της Κίνας, δεν προβλέπεται η κατάργηση της θανατικής ποινής, οι αρχές σχεδιάζουν να μειώσουν δραστικά τις εκτελέσεις θανατοποινιτών.
«Αν κι είναι αδύνατον για τη χώρα να καταργήσει τη θανατική ποινή στη σημερινή πραγματικότητα κι υπό τις παρούσες κοινωνικές συνθήκες, είναι σημαντική η προσπάθεια που καταβάλλεται να ελέγχεται αυστηρά η επιβολή της ποινής από τα δικαστικά όργανα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Λαϊκού Δικαστηρίου, Τσανγκ Γιουν.
«Τα δικαστήρια θα πρέπει να επιβάλουν το χαμηλότερο δυνατό αριθμό θανατικών ποινών», πρόσθεσε.
Στην Κίνα εκτιμάται από τη Διεθνή Αμνηστία ότι εκτελούνται οι περισσότεροι θανατοποινίτες από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, με 7.000 καταδίκες σε θάνατο και 1.718 εκτελέσεις μόλις το 2008 (το 78% παγκοσμίως).
Το Πεκίνο έδωσε τον Σεπτέμβριο του 2007 στο Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο το δικαίωμα της τελικής έγκρισης της επιβολής θανατικών ποινών, που είχε μεταφερθεί στα επαρχιακά ανώτατα δικαστήρια την δεκαετία του 1980, κι υποσχέθηκε να επιδείξει περισσότερη προσοχή. Αυτό το γεγονός ήδη έχει οδηγήσει σε μερική μείωση του αριθμού των θανατικών ποινών.

Σχόλια