Δεύτερη καταδίκη Κινέζου διανοούμενου

0

Ο πολιτικός λόγος του συγγραφέα θεωρήθηκε επικίνδυνος από το κομμουνιστικό κόμμα, με αποτέλεσμα να κριθεί ένοχος και να του επιβληθεί ποινή δεκαετούς φυλάκισης. Ο 57χρονος Chen Xi καταδικάστηκε από δικαστήριο της νοτιοανατολικής Κίνας βάσει τριάντα πολιτικών άρθρων που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο.

«Ο δικαστής έκρινε ότι η απλή ανάρτηση άρθρων είναι αδίκημα με σοβαρές επιπτώσεις και ότι ο άνδρας μου παραβίασε επανειλημμένα το νόμο για αυτό άξιζε πολυετή ποινή», δήλωσε η σύζυγός του Zhang Qunxuan. Συνέχισε σχολιάζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα στην άσκηση έφεσης, αφού ο δικαστής είχε σχηματίσει εκ των προτέρων άποψη, απορρίπτοντας όλα τα επιχειρήματα της υπεράσπισης.

Ο Chen είναι εξέχον μέλος του Guizhou Human Rights Forum, μια τοπική ανθρωπιστική οργάνωση, την οποία η κυβέρνηση έχει κηρύξει παράνομη. Όπως και ο Chen Wei, συμμετείχε στις διαδηλώσεις του 1989 στην Πλατεία Τιανανμεν και είχε φυλακιστεί γι’ αυτό το λόγο από το 1995 μέχρι το 2006. Έχει υπογράψει το Charter 08, το πολιτικό μανιφέστο υπέρ δημοκρατικής αναμόρφωσης, ενώ προσφάτως υποστήριζε ενεργά ανεξάρτητους υποψηφίους εν όψει των επερχόμενων τοπικών εκλογών. Ο διπλωματικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα, Markus Ederer, σχολίασε ότι η Ευρώπη προβληματίζεται βαθύτατα με τις δύο πρόσφατες δίκες συγγραφέων. «Στην Ε.Ε. θεωρούμε την ελευθερία του λόγου οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα και ενθαρρύνουμε τον πολιτικό διάλογο, αντί να τον καταπνίγουμε ποινικοποιώντας την διαφορετική πολιτική άποψη», δήλωσε.