Διαφωνίες δικαστών για τους κανόνες δίκης των ηγετών των Κόκκινων Χμερ

0

Έντονες συνομιλίες έχουν ξεκινήσει οι πέντε δικαστές από την Καμπότζη και οι τέσσερις διεθνείς συνάδελφοί τους, προκειμένου να καθορισθεί ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να δικαστούν οι επιζώντες συνεργάτες του Πολ Ποτ για τα εγκλήματα της περιόδου 1975-79 κατά την οποία κυβερνούσαν την Καμπότζη και τα οποία κόστισαν τη ζωή σε 1,7 εκατομμύρια πολίτες της χώρας.

Πηγές του δικαστηρίου αναφέρουν ότι ανάμεσα στις δύο ομάδες των δικαστών έχουν σημειωθεί σοβαρές διαφοροποιήσεις ως προς τους κανόνες της διαδικασίας, οι οποίες, αν δεν επιλυθούν, οι περίπου δέκα γερασμένοι πια ηγέτες του καθεστώτος των Κόκκινων Χμερ οι περισσότεροι των οποίων είναι ανάμεσα στα 70 και τα 80 τους, δεν θα δικαστούν ποτέ.

Οι διαφωνίες ποικίλουν από την αποδοχή των αποδείξεων έως την προστασία μαρτύρων και φτάνουν μέχρι το ύψος των καθισμάτων των δικαστών.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για την επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων, θα διαρκέσουν μέχρι τις 16 Μαρτίου, ενώ αισιοδοξία προκαλεί η δήλωση του εκπροσώπου των καμποτζιανών δικαστών, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι τα περισσότερα κρίσιμα ζητήματα έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Οι συγκεκριμένες δίκες αναμένεται να διαρκέσουν τρία χρόνια και να κοστίσουν 40 εκατομμύρια ευρώ.