Διαιτητική απόφαση ΔΔΧ για αποζημίωση 96 εκ. δολαρίων λόγω καθυστερήσεων

0

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με απόφαση του καταδίκασε την κυβέρνηση του Εκουαδόρ σε αποζημίωση 96 εκατομμυρίων δολαρίων προς την πετρελαϊκή εταιρεία Chevron και την θυγατρική της Texaco για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης σε μια σειρά διαφορών από τις αρχές του 1990. Η απόφαση δεν επηρεάζει την πρόσφατη – 2011- απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου του Εκουαδόρ, η οποία επιβάλλει πρόστιμο 18,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Chevron για τεράστια πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή Lago Agrio του Αμαζονίου.

Οι Chevron και Texaco εισήγαγαν την υπόθεση σε διεθνή διαιτησία το Δεκέμβρη του 2006, ενώ είχαν προηγηθεί επτά αγωγές της Texaco σε εμπορικά δικαστήρια του Εκουαδόρ από το 1991 και 1993. Οι εμπορικές διαφορές προέκυψαν πολύ πριν την υπόθεση του Lago Agrio, η δίκη της οποίας ξεκίνησε το 2001 και ολοκληρώθηκε με την πολύκροτη ετυμηγορία της 14ης Φεβρουαρίου 2011. Αναφορικά με τη δικαίωση από τη διεθνή διαιτησία η Chevron δήλωσε: «Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το Εκουαδόρ είναι υπόλογο για την παραβίαση των διεθνών του υποχρεώσεων. Εφόσον το πολιτικοποιημένο δικαστικό σύστημα του Εκουαδόρ δεν ήταν σε θέση να απονείμει, αμερόληπτα και εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, δικαιοσύνη, η Chevron αναγκάστηκε να προσφύγει σε διεθνή όργανα».

Η απόφαση υπέρ της Chevron δεν επηρεάζει ούτε την ουσία της προηγούμενης απόφασης κατά της πετρελαϊκής ούτε την νομολογία σε διεθνή διαιτητικά δικαστήρια για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά καταδεικνύει απλώς δυσλειτουργίες στο δικαστικό σύστημα της λατινοαμερικανικής χώρας. Βέβαια, οι Chevron και Texaco επί σειρά ετών ισχυρίζονται ότι υπεύθυνη για την διαρροή πετρελαίου υπήρξε η εθνικών συμφερόντων πετρελαϊκή εταιρεία του Εκουαδόρ, και τώρα ευελπιστούν ότι η Χάγη θα επιληφθεί κατ’ ουσία της υπόθεσης.

Το 1993 μια ομάδα ιθαγενών του Εκουαδόρ μήνυσαν την Texaco –προτού γίνει θυγατρική της Chevron- σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Manhattan με την κατηγορία ότι έριξε δισεκατομμύρια γαλόνια  τοξικών πετρελαϊκών αποβλήτων στη ροή του ποταμού Αμαζονίου, με αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την εξάπλωση ασθενειών. Οχτώ χρόνια αργότερα η Texaco –την οποία στο μεταξύ είχε εξαγοράσει η Chevron- επικαλέστηκε έλλειψη δικαιοδοσίας των αμερικανικών δικαστηρίων επί της διαφοράς και πέτυχε την μεταφορά της υπόθεσης σε περιφερειακό δικαστήριο του Lago Agrio στο Εκουαδόρ. Ενώπιον του ΔΔΧ το Εκουαδόρ ισχυρίστηκε ότι η επίκληση της αρμοδιότητας των εθνικών του δικαστηρίων από την εταιρεία Chevron το 2001 αντέφασκε με την κριτική απέναντι στους εθνικούς δικαστές το 1991, όταν η Texaco σταμάτησε την άντληση πετρελαίου από τη χώρα. Το επιχείρημα αυτό δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Στις 142 σελίδες της απόφασης αναφέρθηκε ότι «τις δηλώσεις αυτές εξέφρασαν δύο διαφορετικά μέρη, σε δύο διαφορετικές χρονικές συγκυρίες, αναφορικά με διαφορετικά τμήματα του δικαστικού κλάδου του Εκουαδόρ».

 

Σχόλια