Διάσημος Νορβηγός ζωγράφος σε φυλάκιση δύο ετών για φοροδιαφυγή

0

Δικαστήριο του Όσλο καταδίκασε τον Νορβηγό ζωγράφο Odd Nerdrum σε δύο χρόνια φυλάκιση για φοροδιαφυγή ύψους 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων (δεκατέσσερα εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες) από την πώληση πινάκων τέχνης μεταξύ 1998 και 2002. Ο 67-χρονος Nerdrum, διεθνώς διάσημος αλλά και αμφιλεγόμενος, σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία εκδόθηκε στις 17 Αυγούστου και τον καταδικάζει επίσης στα δικαστικά έξοδα, ανερχόμενα σε 10.000 κορώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος ζωγράφος –που δεν παρίστατο κατά την ανακοίνωση της ποινής- ειδοποιήθηκε με γραπτό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο για την καταδίκη, ενώ βρισκόταν μαζί με βοηθούς και μαθητές του στο Λούβρο του Παρισιού.

Η κατηγορία προέκυψε όταν οι νορβηγικές αρχές ανακάλυψαν αρκετά  εκατομμύρια σε τραπεζικό λογαριασμό εκτός της χώρας, μαζί με έγγραφα συναλλαγών με γκαλερί της Νέας Υόρκης. Ο ζωγράφος και ο συνήγορός του ισχυρίστηκαν ότι τα χρήματα είχαν αποταμιευθεί για την ικανοποίηση αποζημιώσεων που ζητούσαν πελάτες του Nerdrum για ελαττωματικούς πίνακες που είχε πουλήσει την επίμαχη τετραετία, καθώς η χρήση πειραματικών υλικών κατασκευασμένων τη δεκαετία του 1980 σε πολλές συνθέσεις αποδείχθηκε ατυχής, καθώς οι συλλέκτες παραπονιόντουσαν ότι τα έργα έλιωναν στη ζέστη. Ο ζωγράφος προσφέρθηκε να επιδιορθώσει τα συγκεκριμένα έργα, ζωγραφίζοντας από την αρχή καθεμιά ξεχωριστά όλες τις συνθέσεις και αλλάζοντας την παλιά με την καινούργια, αλλά πολλοί συλλέκτες αρνήθηκαν ζητώντας αποζημίωση. Μόνιμος κάτοικος της Ισλανδίας την τελευταία δεκαετία, ο Nerdrum ισχυρίζεται ότι έχει πληρώσει όλους τους φόρους που του αναλογούν τόσο στη Νορβηγία όσο και στην Ισλανδία.

Η αιτιολογία που έδωσε η πλευρά του κατηγορουμένου δεν έπεισε το δικαστήριο, το οποίο έκρινε πως ο μόνος λόγος αποταμίευσης των χρημάτων σε αυστριακή θυρίδα ήταν η αποφυγή φορολόγησης του εισοδήματος από τις νορβηγικές αρχές. Εντούτοις δέχθηκε ότι, πέρα από αυτή την ατασθαλία, ο κατηγορούμενος υπήρξε έκτοτε συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Για την επιμέτρηση της ποινής έγινε στάθμιση μεταξύ του ύψους του ποσού και της προηγούμενης φορολογικής συνέπειας, ενώ λήφθηκε υπόψη και η κατάσταση υγείας του διάσημου καλλιτέχνη, ο οποίος πάσχει από το σύνδρομο Tourette.

Σχόλια