Διάσταση απόψεων στην ΕΕ για τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο

0

Νομικά, πολιτικά και ζητήματα ασφαλείας εμπόδισαν τους 27 υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε εναρμονισμένη στάση για την αποδοχή κρατουμένων από την αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο.

«Δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα και εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος τι θα αποφασίσει» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που συνήλθε χθες στις Βρυξέλλες εξετάζοντας το θέμα της αποδοχής κρατουμένων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας πρόσθεσε ότι «η κεντρική ευθύνη για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως θα υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να υπάρξει κάποιας μορφής συντονισμός ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη για το ζήτημα.

Η Ολλανδία και η Αυστρία είναι μεταξύ των κρατών μελών που διατηρούν έντονες επιφυλάξεις, ενώ διίστανται οι απόψεις στη γερμανική ηγεσία. Από τα 27 κράτη μέλη π.

Όσον αφορά την Ελλάδα η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάνη δήλωσε ότι πρόκειται για ανοιχτό θέμα προς συζήτηση στην ΕΕ και επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει το ιδιαίτερο νομικό καθεστώς της χώρας, τις προϋποθέσεις και την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Σχόλια