Διασυνοριακή συμφωνία Βόρειου και Νότιου Σουδάν

0

Η συμφωνία αφορά δέκα συνοριακούς σταθμούς που θα επαναλειτουργήσουν καθαρά για διευκόλυνση των μετακινήσεων ατόμων και της μεταφοράς προϊόντων, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των Υπουργών Αμύνης των δύο χωρών.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Νότιο Σουδάν είχε κατηγορήσει το Βόρειο ότι πλήττει την οικονομική του ανάπτυξη μέσω του εμπορικού εμπάργκο που έχει επιβάλει από το Μάιο. Το Βόρειο Σουδάν από την πλευρά του κατηγορεί το Νότιο ότι πυροδοτεί συγκρούσεις στις συνορεύουσες περιοχές μεταξύ του Μπλε Νείλου και του Νότιου Κόρντοφαν. Η κατηγορία αυτή είχε διατυπωθεί και ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αφορούσε το φορτίο (όπλα) 25 φορτηγών που υποτίθεται ενίσχυσαν τους επαναστάτες της περιοχής.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Χαρτούμ, με τη βασική στήριξη  τον μεσολαβητή της Αφρικανικής Ένωσης και πρώην Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Τάμπο Μπέκι. Ορίστηκε ομάδα δώδεκα στρατιωτικών – έξι από κάθε πλευρά- και έξι ειρηνευτών από την Αιθιοπία, με καθήκον την διασφάλιση της τήρησης της συμφωνίας και την έρευνα πιθανών παραβάσεων. Τον Ιούλιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την αποστολή 300 στρατιωτών από την Αιθιοπία για να ελέγχουν την αποστρατικοποιημένη νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο χωρών.

Το ουσιαστικό πνεύμα της συμφωνίας είναι ότι αποδεικνύει  τη βούληση των δύο χωρών να συνεργαστούν μεταξύ τους., παρά τις εκατέρωθεν κατηγορίες για υπόθαλψη εξεγέρσεων και την αποτυχία συμβιβασμού για το θέμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου. Άλλωστε παρά την υπογραφή της διασυνοριακής συμφωνίας, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη προβεί σε ακριβή οροθέτηση των συνόρων, πράξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθότι υπάρχουν εδάφη που διεκδικούνται και από τις δύο πλευρές, παράδειγμα η περιοχή Abyeei.

Σχόλια