Διεθνές ένταλμα από Ισπανικό δικαστήριο κατά πρώην προέδρου της Κίνας

0

Απόφαση για έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης  σε βάρος του πρώην προέδρου της Κίνας, Τζιανγκ Ζεμίν, του πρώην πρωθυπουργού, Λι Πενγκ και άλλων τριών Κινέζων αξιωματούχων για την εμπλοκή τους στη φερόμενη γενοκτονία και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Θιβέτ τις δεκαετίες του 1980 και 1990, ζήτησε δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας.

Η απόφαση αφορούσε προσφυγή που έκαναν πέρσι στην ισπανική Δικαιοσύνη δύο θιβετιανές οργανώσεις
και ένας μοναχός με ισπανική υπηκοότητα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι κατηγορούν την Κίνα για διάπραξη γενοκτονίας. Την υπόθεση ανέλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο έχει διεθνή δικαιοδοσία, δηλαδή μπορεί να εκδικάζει και υποθέσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας σε άλλες χώρες. Το δικαστήριο είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης τον Νοέμβριο ωστόσο, τώρα ζητά με την απόφασή του και την συνεργασία της Interpol.
Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση προκάλεσε εντάσεις στις διπλωματικές σχέσεις Ισπανίας-Κίνας καθώς ήδη έναν χρόνο πριν το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είχε επιδώσει διαμαρτυρία στον Ισπανό πρέσβη και τώρα επανήλθε ζητώντας απο τις ισπανικές Aρχές να αποτρέψουν άλλες δικαστικές έρευνες για τις υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ. Η Κίνα απορρίπτει την έρευνα του ζητηματος εκτιμώντας ότι αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της.

 

Σχόλια