Διεθνές ένταλμα για τη σύλληψη Κολομβιανού λιβανέζικης καταγωγής

0

Διεθνές ένταλμα σύλληψης εξέδωσαν οι αρχές της Αργεντινής εις βάρος ενός Κολομβιανού, ο οποίος φέρεται να ενέχεται στη βομβιστική επίθεση του 1994 σε εβραϊκό φιλανθρωπικό ίδρυμα στο Μπουένος Άιρες, που είχε στοιχίσει τη ζωή 85 ανθρώπων και τον τραυματισμό 300.

Ο Σαμουέλ Σαλμάν Ελ Ρέντα, Κολομβιανός υπήκοος λιβανέζικης καταγωγής, ο οποίος ζούσε στο παρελθόν στο Μπουένος Άιρες, έδρασε ως o “”τοπικός σύνδεσμος”” των δραστών της επίθεσης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αλμπέρτο Νισμάν.

Η επίθεση της 18ης Ιουλίου 1994 στο Μπουένος Άιρες δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί, μιάμιση δεκαετία μετά την διάπραξή της.

Στην Αργεντινή ζει η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Λατινική Αμερική. Ο Ελ Ρέντα φέρεται να “”ήταν ενταγμένος στην πιο ακραία σέκτα της τοπικής μουσουλμανικής κοινότητας””, σύμφωνα με το Νισμάν.

Ο Αργεντινός δικαστής Ροδόλφο Κανίκομπα Κοράλ, ο οποίος είναι επικεφαλής στην έρευνα για την υπόθεση, έχει καλέσει να συλληφθούν στο πλαίσιο της πολυάριθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι – περιλαμβανομένων του πρώην προέδρου Αλί Ακμπάρ Ραφσαντζανί, του πρώην υπουργού Ασφαλείας Αλί Φαλαχιτζάν, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αλί Βελαγιάτι, του πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Μοσέν Ρεζάι, και του Μοχσέν Ραμπανί, ο οποίος εργαζόταν στην πρεσβεία του Ιράν στο Μπουένος Άιρες.