Διεθνή συνθήκη κατά της διακίνησης ανθρώπινων οργάνων, ιστών και κυττάρων ζητούν ΟΗΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης

0

Την ανάγκη για μια διεθνή συνθήκη κατά της διακίνησης ανθρώπινων οργάνων (trafficking), ιστών και κυττάρων υπογραμμίζει έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Μολονότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η έκταση του φαινομένου, η έκθεση παραπέμπει σε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες 5-10% των 68.000 μεταμοσχεύσεων νεφρών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, γίνονται με όργανα-προϊόντα trafficking. Επιπλέον, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον «μεταμοσχευτικό τουρισμό», δηλαδή το φαινόμενο ανθρώπων που ταξιδεύουν από χώρες της Δύσης σε φτωχά κράτη της Αφρικής, της Ασίας, της ανατολικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να προμηθευτούν όργανα. Τα έξοδα του ταξιδιού μαζί με τη μεταμόσχευση κυμαίνονται από 70.000 έως 160.000 δολάρια, όπως επισημαίνεται στην έκθεση. Τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά καταλήγουν σε μεσάζοντες και όχι στον δωρητή.
«Εξαθλιωμένοι και ευάλωτοι άνθρωποι πουλάνε τα όργανά τους για να καλύψουν τις επείγουσες οικονομικές ανάγκες τους», διαπιστώνει η έκθεση και απευθύνει έκκληση να δημιουργηθεί «διεθνές νομικό όργανο» που θα δώσει έναν ορισμό του trafficking, θα καθορίσει τα μέτρα πρόληψης και θα παρέχει στήριξη στα θύματα του φαινομένου.

Σχόλια