Διεθνής Αμνηστεία: Αίτημα έρευνας για αγνοουμένους στο Κόσοβο

0

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τις αρχές της Σερβίας και του Κοσόβου, τη διενέργεια άμεσης, αποτελεσματικής και αμερόληπτης έρευνας εναντίον όσων εμπλέκονται σε εξαφανίσεις και απαγωγές κατά τη διάρκεια ή μετά τις ένοπλες συγκρούσεις του 1999, στο Κόσοβο.

Σε ανακοίνωσή της Διεθνούς Αμνηστίας και με αφορμή την πρόσφατη Διεθνή Ημέρα Εξαφανισθέντων,αναφέρεται ότι 15 χρόνια μετά τη διαμάχη στο Κόσοβο, περίπου 1.700 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Επιπλέον, 7.800 εξακολουθούν να αγνοούνται στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και 2.200 στην Κροατία.
Συγγενείς αγνοουμένων από τις χώρες της περιοχής εξακολουθούν να περιμένουν τις σορούς των μελών των οικογενειών τους προκειμένου να τους θάψουν όπως τούς αρμόζει.
Επίσης, σημειώνεται ότι ακόμη και σε περιπτώσεις που έχουν βρεθεί τα λείψανα των αγνοουμένων και έχουν επιστραφεί στους συγγενείς τους, λίγοι μόνο από τους υπεύθυνους για τα εγκλήματα αυτά έχουν οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι για το Κόσοβο έχει συσταθεί ειδικό δικαστήριο προκειμένου να διωχθούν μέλη του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου», για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ευθύνονται για απαγωγές Σέρβων, Ρομά και Αλβανών του Κοσόβου.

Όμως, η Προσωρινή Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο (UNMIK), που ήταν υπεύθυνη για τις έρευνες που αφορούν τις απαγωγές, αρνήθηκε να παράσχει αποζημιώσεις στις οικογένειες των αγνοούμενων, παρά το γεγονός ότι είχε προταθεί κάτι τέτοιο από το αρμόδιο, συμβουλευτικό όργανο της UNMIK για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, αναφέρεται ακόμη πως παρά το γεγονός ότι η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη για την προστασία όλων των ανθρώπων από βίαιη εξαφάνιση, θα πρέπει να παράσχουν στοιχεία στους συγγενείς των αγνοούμενων σχετικά με τις συνθήκες εξαφάνισής τους, την πρόοδο των ερευνών και την τύχη των ανθρώπων αυτών.

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλες τις πλευρές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη αλλά και όλους τους πρώην διοικητές και πολιτικούς ηγέτες της περιοχής να δώσουν πληροφορίες για τους τόπους ταφής των θυμάτων.
 

Σχόλια