Διεθνής Αμνηστία: Θετική η αναστολή εφαρμογής ποινικών διατάξεων για την ομοφυλοφιλία στο Μαλάουι

0

Με επίσημη δήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας έγινε γνωστό ότι οι σχετικές διατάξεις δεν θα εφαρμόζονται όσο εκκρεμεί η δικαστική απόφαση για ενδεχόμενη ανάκλησή τους.

Η ανθρωπιστική οργάνωση χαιρέτισε την απόφαση ως ένα πρώτο ιστορικό βήμα για την πάταξη των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικής ταυτότητας. «Καλούμε την κυβέρνηση να μην πάει πίσω σε αυτό το θεμελιώδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτημα και να διασφαλίσει ότι θα ανακληθούν πλήρως αυτές οι διατάξεις που προάγουν την διακριτική μεταχείριση και το μίσος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Noel Kututwa, υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή της Νότιας Αφρικής. Η ομοφυλοφιλία έχει οριστεί στο Μαλάουι ως ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τα άρθρα 153 και 156 του εθνικού Ποινικού Κώδικα.

Το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής είναι αρκετά αυστηρό, αφού μπορεί να φτάσει ακόμη και τα δεκατέσσερα χρόνια φυλάκισης. Επί παραδείγματι, το 2010 δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε δεκατετραετή φυλάκιση αφού κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της ομοφυλοφιλίας, ενώ αργότερα τους δόθηκε αμνηστία κυρίως εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής που ακολούθησε την είδηση της καταδίκης τους.

Σχόλια